Mlinice na Majerovom vrilu u Sincu

U Gradu Otočcu, tamošnjoj Turističkoj zajednici temeljem dosadašnjih pokazatelja s optimizmom gledaju na ostvarivanje turističkog poslovanja. Da je računica u plusu, potvrdila nam je i direktorica TZ Grada Otočca Mladenka Orešković, koja kaže da su turistička kretanja do kraja lipnja ove godine pozitivna, odnosno za 20% povećani su dolasci stranih gostiju ali i za 15 % povećana su i noćenja. Podatci upućuju, kaže dir. Orešković, da je dolazak domaćih gostiju ipak padu za 4 %, ali su zato povećana noćenja za 15 %. Kad je riječ o strukturi gostiju, vezano za smještaj, najviše, kao što se i očekivalo, bilježi se dolazaka i noćenja turista u hotelskom smještaju.
„Naši pokazatelji upućuju da glavne smještajne kapacitete čine kapaciteti hotela „Zvonimir“ s ukupno 48 ležaja (kategoriziran s tri zvjezdice), hotela Mirni kutak s 60 ležaja (kategoriziran s tri zvjezdice) hotela Park s 64 ležaja (kategoriziran s četiri zvjezdice) i novootvorenog hotela Gacka u Ličkom Lešću sa 38 ležaja (kategoriziran s tri zvjezdice). Komplementarni smještajni kapaciteti isključivo su u privatnom smještaju, u 60 objekata različitog tipa, ukupnog kapaciteta 285 postelja. Kamp Zelena dolina ima 25 smještajnih jedinica“ – kaže dir. Orešković.
Inače, najviše dolazaka se bilježi iz Češke, Francuske, Poljske, Austrije i Španjolske, dok su ne tako rijetki hotelski gosti iz Koreje i Hong Konga. Raduje i podatak da je Turističko informativni centar na „Majerovom vrilu“ u Sincu, koji je otvoren početkom svibnja, do sada posjetilo oko 15.000 ljudi. U svibnju i prvoj polovici lipnja najviše je školarca i umirovljenika no sve je više i naših iseljenika koje nostalgija vraća u ove krajeve. U srpnju su učestaliji obiteljski posjeti ili poduzeća, sudionici team buildinga ili seminara u bližoj okolici. Velebitsko utočište za mlade medvjede, prema informacijama voditelja, je dobro posjećeno i interes ne jenjava“ – kaže Mladena Orešković.
Temeljem „Strategije razvoja – projekta ukupnog razvoja Grada Otočca 2014.-2018.“ naglašeno je pomno poticanje razvoja ugostiteljstva, cjelogodišnjeg turizma, agro i seoskog turizma, te zdravstvenog turizma. Tijekom 2014. Godine započeto je sa aktivnijim djelovanjima, gdje se TZ Grada Otočca uključila na „2. Lag summer festival“ u Biogradu n/m, u suradnji sa Udrugom „Gačanka“ i siranom „Runolist“ prezentirali su turističku ponudu Gacke doline, aktivno se sudjeluje u radu Povjerenstva za strateško planiranje u turizmu, koje je osnovano pri Gradu Otočcu. Rezultat rada Povjerenstva je otvaranje novog info punkta na Orovcu početkom srpnja , izrada novog promidžbenog materijala ili putovnice i priprema novih informativnih tabli koje čekaju svoje postavljanje.

Dir. TZO Mladenka Orešković
Dir. TZO Mladenka Orešković

Direktorica Orešković dodaje da značajan interes pokazuju inozemni novinari za područje Gacke, kao turističke destinacije, poglavito što su zabilježili francuski novinari koji su obišli otočke pčelare, te Utočište u Kuterevu, a što je sve bilo u organizaciji HTZ-ovog predstavništva u Parizu. U lipnju je predstavljen najveći turistički katalog na svijetu „Neodoljiva Hrvatska“. Turistička zajednica Grada Otočca od Uskrsa radi svaki vikend, a ulaskom u sezonu rad Ureda je prilagođen tako da radimo svaki dan u tjednu, subotom smo otvoreni od 07,00 do 20,00 sati, a nedjeljom od 09,00-13,00 sati, uključjujući i blagdane. Odlukom turističkom vijeća TZG Otočca odlučeno je da će Turističko informativni centri na Orovcu i Majerovom vrilu raditi do kraja listopada, kaže dir. Orešković.
Trenutačne gospodarske prilike vezane za gradski proračun, od kuda se i financira rad TZ Grada Otočca nisu u baš najpovoljnijoj situaciji, stoga je i poslovanje TZ Grada Otočca racionalizirano i pokušava se uštedjeti na razne načine. Nove tehnologije, novi mediji, nova tržišta i novi kupci stvaraju i nove prilike za oglašivače, tako da smo se i mi okrenuli guerilla marketingu što znači sa minimalnim budžetom do maksimalnog učinka. Putem, tkz. „usmenem predaje” preko facebooka i twittera povećali za 100 % broj sljedbenika. Promocijski alat je besplatan i velikog je potencijala i dosega. Svjesni smo da usmena predaja ili „greapvine” je jedno od naših jačih oružja, zato se posebno trudimo oko svakog gosta, pridajemo im maksimalnu pozornost. Kandidirali smo ukupno pet projekata prema HTZ-u ; informativne ploče, tajni gost, oprema za TZ , nabava stolova i klupa te manifestaciju „Eko etno Gacka“. Sredstva su nam odobrena za nabavu stolova i klupa , u vrijednosti od 12.250,00 kn, od čega učešće HTZ-a 10.000,00 kn, a naša participacija 2.500,00 kn. Budući da su ove godine po prvi puta tražili da navedemo sve projekte koji su nam odobreni, a radi se ipak o iznosu od cca 300.00,00 kn , odobrili su nam nabavu rekvizita za održavanje manifestacije. Radi se o klupama i stolovima. Tako je sada, sredstvima bespovratne potpore HTZ-a , manifestacija „Eko etno Gacka“ dobila prepoznatljiv izgled, pozornica, štandovi, suncobrani , stolovi i klupe, što ima jedinstven izgled sa logom TZG Otočca. TZG Otočca ipak je svojim programima povukla najviše sredstava u kroz potpore HTZ-a za turističke zajednice na turistički nerazvijenim područjima. Podržali smo ekološku udrugu „Lupus“ sa donacijom, u realizaciji knjige koja opisuje regiju Gacku u svojim povijesnim i geografskim granicama. Pomogli smo kompletiranju odora mažoretkinja Grada Otočca, održavanju „Barkanove biciklijade“, Taekwando klub „Gacka“ i snimanje Seoske gozbe u Dabru. Podržali smo Gačanske konopašice u prvom nastupu na Antonji u Krasnu, suradnja sa PD „Gromovača“ rezultirala je novim turističkim proizvodom, markiran je planinarski put „Marković Rudine“ koji smo podržali pri otvaranju staze, i tiskanju promidžbenog materijala. Preveli smo stranicu na talijanski i njemački jezik, implementirali u naslovnicu te ju prilagodili pametnim telefonima. Ažuriramo ju svakodnevno. Tiskali smo kalendar događanja u suradnji sa svim gradskim institucijama, promotivne materijale, vrečice , majice, plakate i stalke za iste, kazala na m je dir. TZ Grada Otočac Mladenka Orešković.
Dražen Prša