-
-

   GOSPIĆ – „Dok Gacka teče“ naslov je treće po redu zbirke pjesama autorice Ramone Adriane Vukelić iz Otočca. Koliko god su ljubitelje poezije okupljene u Samostalnoj narodnoj knjižnici Gospić oduševile njena interpretacija i stil, toliko su duboke utiske ostavili njezina osobnost i životni put. Ramona  je podrijetlom iz Rumunjske,a u Gospić je stigla za boljim životom prije šesnaest godina. Životnog suputnika upoznala je u Kosinju, da bi se obitelj ubrzo presele u Otočac. Kako je sinoć sama rekla, ljubav prema ljepotama Like, rijekama Gacke i Like, bila je ljubav na prvi pogled i te emocije su postale trajne.

   Predstavljanje knjige „Dok Gacka teče“ u ime domaćina otvorio je ravnatelj knjižnice Milan Šarić, dok je o radosti što se  ovaj događaj uklopio u priredbu „Jesen u Lici“ govorila zamjenica župana Ivana Tomaš. Zahvalila se Ramoni na  ustrajnosti i hrabrosti, te što je ovaj dio Hrvatske prigrlila kao svoju novu domovinu. Jedna od posebnosti pjesnikinje Ramone je  i u tome što je  u relativno kratkom vremenu odlično savladala hrvatski jezik i sada piše isključivo na hrvatskom.

-Razlike između rumunjskog i hrvatskog jezika su ogromne, rekla nam je Ramona Vukelić. Moji su roditelji sa sela, ali smo otišli živjeti u grad zbog mojeg školovanja. Jako sam ponosna na svoje roditelje jer su mi pružili puno ljubavi i pažnje. Ovdje sam se odlično snašla i volim Liku, Gacku i Otočac. Ipak, moja mi stara domovina ponekad jako nedostaje. Stvarati poeziju meni je otežano jer razmišljam na rumunjskom, a želim pisati na hrvatskom. Zato mi ponekad treba više vremena, ali sa svakom novom pjesmom to ide lakše i brže. Inspiracija za ovu zbirku pjesama vezana je uz situaciju o raseljavanju ovog dijela Hrvatske. Zato sam nastojala u ove stihove ugraditi fantastičnu ljepotu Gacke, kao simbola postojanosti i borbe svih onih mladih obitelji koje ovdje ostaju i nastavljaju živjeti, rekla je Romana uoči predstavljanja knjige. Posjetiteljima je kazivala svoje pjesme na hrvatskom i rumunjskom jeziku, ali je njezina interpretacija na materinom jeziku zvučala vrlo  atraktivno i nadasve iskreno. Tu je iskrenost autorice svjedočila  prof. Vesna Kostelac, recenzent i urednica knjige.

-Ramona je uistinu iskrena osoba, senzibilna duša koja u stihove pretače svoje osjećaje. Zato njezine pjesme lako pronalaze štovatelje. U ovoj, trećoj po redu zbirci  pjesama, osjeća se veliki napredak u njezinu radu, jedna intelektualna zrelost. Bez obzira na početne jezične barijere Ramona je autorica koja ima sjajan ritam i osjećaj za isticanjem života oko sebe, kazala je prof. Kostelac.

    Sinoćnja je promocija zbirke pjesama uistinu bio poseban doživljaj i publika je uživala u svakom trenutku. Osjetilo se to u pljesku koji je popratio svaku izgovorenu riječ. U intervalima između recitacija, inače  nabijenim emotivnim „vibrama“ i  izričajem autorice, sa gornjeg dijela knjižnice „silazili“ su zvuci tambura. Dozirano, vrlo uigrano i s dovoljnom dozom uzbuđenja tamburaši POU „dr. Ante Starčević“ iz Gospića bili su audio kulisa koja se sjajno uklopila u cijeli događaj. Njihova je izvedba nekoliko skladbi  potekla kao vječna Gacka iz pjesama Romane Adriane Vukelić, autorice za koju ćemo svakako još čuti samo ono najbolje.

M. S.