Gackom pučkom učilištu Otočac više od pola milijuna kuna

Gacko pučko otvoreno učilište Otočac kao javna ustanova koja djeluje u kulturi i obrazovanju više od 40 godina, od samog početka svog djelovanja pruža svestrane mogućnosti trajnog i dopunskog obrazovanja odraslih, organizira razne seminare i tečajeve, a organiziranjem predavanja i tribina, kulturnih priredbi, te kino predstava i izložaba uključuje se u praćenje recentnih kulturno umjetničkih i znanstvenih tekovina. Treba podsjetiti da u sastavu Učilišta djeluje Muzej Gacke, Folklorno društvo “Otočac”, tamburaška sekcija, mažoretkinje i plesne sekcije.
Za projekte koje je Gacko pučko otvoreno učilište Otočac prijavilo u ovoj godini prema Ministarstvu kulture RH dobit će 557.000 kn, a kako doznajemo ta financijska sredstva nisu konačna, jer su još četiri projektne ideje prijavljene Ministarstvu na razmatranje.
Za digitalizaciju otočkog kina Ministarstvo kulture odobrilo je 300.000 kn, a 150.000 kn odobreno je za uređenje pročelja zgrade u kojoj djeluje Gacko učilište. Kako je zgrada vlasništvo Hrvatskog Sabora te kako ima povijesnu vrijednost i kao takva je smještena u samo centru Grada Otočca zaslužuje biti reprezentativnim primjerom gradske arhitekture.
Sredstva od 107.000 kn odobrena su za realizaciju planiranih muzejskih programa tijekom 2015. godine, za nastavak arheološkog istraživanja lokaliteta Staroga grada Otočca, za preventivnu zaštitu kulturno povijesne zbirke, radionicu o kulturnoj baštini. Među odobrenim programima kulturno umjetničkog amaterizma su tradicionalna Smotra folklora, izrada narodne nošnje Gacke, radionica sviranja dangubice te gostovanje folklornog društva u Makedoniji u okviru međunarodne razmjene.
Držen Prša