U ovo vrijeme prijašnjih godina mediji su bili krcati informacija o hvatanjima ilegalnih migranata diljem Hrvatske, od istočnih državnih  granica do pokušaja da se pomoću krijumčara domognu zapadnih granica EU. Ilegalu je pomalo osujetila izbjeglička kriza nastala ratom u  Ukrajini. Neki mediji i (naravno) Udruge za ljudska prava već su digli frku zbog čega se pri prijemu i ophođenju s migrantima koriste dvojaka mjerila.

Odgovor je vrlo jednostavan. Izbjeglice iz Ukrajine svi do jednoga imaju važeće dokumente, dok ilegalni migranti iz država Bliskog Istoka  svoje dokumente obavezno uništavaju prije prijelaza granice. Koje onda prelaze ilegalno. Razlika je i u tome što izbjeglice iz Ukrajine u Hrvatsku dolaze organizirano, za razliku od ilegalaca koji nakon ilegalnog ulaska u RH bauljaju uglavnom noću. Kada ih policija pri tome uhiti, većina traže azil. Budući je iz azila lako pobjeći, to im je zapravo mali predah prije nastavka ilegale preko Slovenije.

Hrvatska policija je u zadnje vrijeme opremljena s mnoštvom noćnih pomagala pa je na taj način sve teži ilegalni  upad u RH. Posebice preko Like ili Banovine koje su omiljene rute ilegalaca za Hrvatsku.

Dodatni problem ilegalaca je taj što se politička klima u državama zapada po pitanju blagonaklonosti prema ilegalnim migrantima podosta promijenila i sve ih je manje  koje daju  besplatan smještaj, prehranu i džeparac, benefite o kakvim u svojim domovinama nisu niti mogli sanjati.

L.O.