Gdje su završili novci od prodaje športske dvorane u Otočcu ?

ravnatelj prof.Dinko Sekula

Nastavak ispod oglasa

Otočac – Mnogima od nas u lijepim sjećanjima ostali su trenutci kada su se u nekadašnjoj športskoj dvorani tkz. „Partizan“ učili prvi športski ili plesni koraci, ali i trenutci sa raznih plesnjaka, balova pod maskama,lovačkih i srednjoškolskih zabava, no danas je taj „spomenik“ naše mladosti postao kamen spoticanja i glavna tema razgovora oko navodnih financijskih malverzacija.

Još u studenom prošle godine na prijedlog ravnatelja a na temelju Odluke Školskog Odbora Srednje škole Otočac, te Odluke Županijske skupštine Ličko senjske, Srednja škola Otočac raspisala je natječaj za prodaju stare sportske dvorane „Partizan“ sa početnom cijenom od 866.000 kuna.  Kako se na natječaj javila tek tvrtka „Regata“ iz Otočca, njoj je dvorana i prodana.

Kako ističe ravnatelj Srednje škole Otočac prof. Dinko Sekula objekt športske dvorane prodan je isključivo zbog činjenice da više nije bio funkcionalan, bio je u ruševnom stanju, lošeg izgleda, čime je narušavao izgled Grada i stvarao dodatna financijska opterećenja koja se nisu mogla isfinancirati. Odlučili smo se na prodaju tog objekta, razmišljajući da bi dio od dobivenih sredstava namjenili za unaprijeđenje rada Srednje škole Otočac, ulaganja u opremu, kapitalna ulaganja i investicijska održavanja. Temeljem suglasnosti osnivača, Županije Ličko senjske, mi smo prodali dvoranu temeljem svih zakonskih propisa. Dvorana je prodana za 866.000 kn s tim da smo mi od tih sredstava sebi zadržali 40.000 kuna kako bi platili naša određena dugovanja.

Školski odbor Srednje škole Otočac donio je Odluku da se dvorana proda ali kad je dvorana prodana, tadašnji župan Ličko senjski Milan Jurković poslao je dopis Srednjoj školi Otočac u kojem navodi:

„ Pozivamo vas da u roku sedam dana od dana uplate sredstava ponuditelja ista doznačite Ličko senjskoj županiji . Ukoliko sredstva ne budu doznačena u zatraženom roku obustavit ćemo vam daljnje uplate decentraliziranih sredstava“.

Naše nije da mi sad istražujemo gdje su poslije ta sredstva završila, mi smo svoj posao zakonski odradili, i po dopisu od župana Jurkovića Županiji uplatili 820.000 kuna, kaže ravnatelj Sekula ali i dodaje da je osnovni cilj prodaje dvorane bio da se sa dobivenim sredstvima mogu financirati potrebe Srednje škole. Nismo mi ni računali da će sva sredstva ostati kod nas, ali sigurno da smo bili uvjerenja da će nas zapasti značajan dio, na žalost završilo je drugačije.

U Srednjoj školi Otočac prevladavaju mišljenja da Županija, odnosno tadašnji župan Milan Jurković nisu postupili korektno, te da ih je iznenadio takav dopis s kojim se naređuje da se sva sredstva uplate na račun Županije. Većina ih je mišljenja da je taj novac trebao ostati u Otočcu, bar veći dio, odnosno biti upotrebljen za potrebe Srednje škole Otočac. U školi pojedinci postavljaju pitanja i izražavaju sumnju u transparentnost utroška tih sredstva, odnosno upitnost gdje su u stvari novci od prodaje dvorane završili, odnosno u što su utrošeni. Neki od sugovornika kažu da bi se tim pitanjem trebale pozabaviti i neke druge institucije, jer po njima bi bilo logičnije da Županija financira Srednju školu a ne obrnuto. Predsjednik Sindikata „Preporod“ u Srednjoj školi Otočac prof. Ivan Vidmar kaže da su svi upoznati sa tim slučajem:

„ što se tu može reći ? Znamo da su novci otišli u Županiju i da je župan Jurković naredio da se sredstva uplate na njihov račun. Drugo je stvar naših želja i emocija. Srednjoj školi trebao je ostati značajan dio sredstava od prodaje dvorane, zašto nije, netko sigurno zna, ovakvim  postupkom otvaraju se brojna pitanja, nedoumice i sumnje“ – kazao je prof. Vidmar.

Kako bilo da bilo, dvorana je prodana, njena budućnost je upitna, iako ima novog vlasnika, no sve najviše zanima gdje su na kraju završili novci, odnosno u što je utrošeno 820.00 kn ?!

Dražen Prša