Ovogodišnji Dani glagoljice u Senju zamišljeni su kao dvodnevna manifestacija kojoj je cilj da glagoljica iz školskih prostorija zađe u senjske ulice i bude s ljudima pod pokroviteljstvom Grada Senja i u suradnji sa Staroslavenskim institutom iz Zagreba. Tako su prema planu 19. listopada 2018. svi razredi Osnovne škole Silvija Strahimira Kranjčevića u Senju izradili po jednu ploču s natpisom na glagoljici i postavili je na pripadajuće mjesto u gradu. Izradu su koordinirali nastavnice i nastavnici senjske osnovne škole uz podršku ravnateljice Rosande Bilović, prof. i pedagoginje Karmen Boras, prof., a u šetnju s učenicima ulicama ukrašenim pločama na glagoljici krenuli su suradnici sa Staroslavenskog instituta Ivan Botica, Andrea Radošević i Sandra Požar, predstavnici Grada Senja Tomislav Biondić i Mislav Bilović te ravnateljica Gradskog muzeja Senj Blaženka Ljubović, prof. i koordinatorica programskih aktivnosti iz Gradskog muzeja Senj Ana Vukelić, prof. Prije same šetnje gradom, u holu Škole učenici su sa svojim mentorima postavili plakate, a predstavnici razreda kratko su upoznali goste sa znamenitostima ulice koju su trebali predstaviti. U istraživanju senjskih ulica i znamenitosti učenicima je rado pomogao Gradski muzej Senj.
Ovogodišnji Dani glagoljice dio su i Mjeseca hrvatske knjige, manifestacije koja je ove godine posvećena kulturnoj baštini. Glavna je tema Baš baština, a moto (U)čitaj nasljeđe! Uz to, glavni je motiv glagoljica kao posebnost hrvatske baštine, nacionalnog i kulturnog identiteta. Grad Senj i Osnovna škola Silvija Strahimira Kranjčevića dio su ovog velikog projekta upravo svojom tradicionalnom manifestacijom Dani glagoljice.

Drugoga dana 20. listopada 2018., u 11 sati, u Pučkome otvorenom učilištu Milutina Cihlara Nehajeva u Senju održat će se znanstveno-popularna tribina pod naslovom Misal kneza Novaka: znanstveno-popularna tribina u povodu 650. obljetnice od njegova nastanka. Posrijedi je najstariji datirani hrvatskoglagoljski misal koji je poslužio kao paleografski i tekstovni predložak za prvu tiskanu knjigu u Hrvata Misal po zakonu rimskoga dvora. Susret se organizira u suradnji sa Staroslavenskim institutom iz Zagreba, krovnom znanstvenom institucijom za hrvatsko glagoljaštvo. Uz znanstvenike iz navedene institucije, koji će najprije predstaviti novu mrežnu stranicu s brojnim linkovima o samom misalu (dr. sc. Sandra Požar), potom povijesni trag o knezu Novaka i njegovoj obitelji (dr. sc. Ivan Botica) i književne prinose iz samoga misala (dr. sc. Andrea Radošević), na tribini će sudjelovati i prof. dr. sc. Sanja Zubčić s Odsjeka za kroatistiku Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Rijeci koja će govoriti o jeziku navedenoga misala.

A.V./L.O.