Glazba kao definicija

OTOČAC – „Malo nas je, al’ nas ima“ mogla bi biti krilatica koju valja upotrijebiti za ono što se u petak navečer događalo u caffe-baru „Bolero“. Nastupila je grupa „Starmali“ iz Otočca, Gospića, Ličkog Osika i Karlobaga, čiji je mix pop-rocka privukao 60-70 iskrenih pobornika urbane glazbe. Da ne bi bilo nesporazuma, među okupljenim pobornicima ovakvog glazbenog izričaja ima ljudi svih intelektualnih skupina, iz sela i grada. Pojam „urbani“ koristimo isključivo u kulturološkom smislu jer su danas glazbeni krkani zauzeli sva ključna uporišta u  smislu konzumacije i plasiranja glazbenog šunda.  Od TV-kućaa, preko  radio postaja koje takav šund također ljube, pa do lokalnih  tzv. glazbenih dušebrižnika koji se kunu u kvalitetnu glazbu, a s druge nam strane prodaju obilje  lažnog narodnog melosa. Ne skakutati na takve taktove danas je zamalo  postalo „antihrvatski“ jer tko ne voli takvu „narodnu glazbu“, automatski ne ljubi našu repku, ne ubija se hektolitrima piva i nije dovoljno velik Hrvat.

Vratimo se „Boleru“. Ovo nije nekakva reklama. Možda dijelom čak i suprotno. Dobar dio sinoćnje večeri urbana je gerila (opet bez pretenzija na diferencijaciju selo-grad) zajedno s bendom pjevala domaće i strane  glazbene brojeve. U Otočcu, kulturnom središtu ovog dijela županije, već godinama caruju maheri šunda, bendovi u kojima 2-3 člana uz pomoć tehnike glumataju velika imena svirajući turbo-bedastoće. Čast iznimkama za koje mnogi niti ne znaju da postoje. Tzv. narodni tekstovi tipa „Ispred kuće metar drva, ti si moja ljubav prva“ ne bude previše nade da su konzumenti takve glazbe na pravom putu da im glazba postane „zvonka radost“.  Prema tvrdnjama najjačih svjetskih znanstvenika koji se bave kulturom, ono si što čitaš, gledaš i slušaš. Gledajući video-zapise sa nekih svadbi svježijih datuma  zaboli me duša kada vidimo klinke od 17-18 godina kako poskakuju u obljubljenom ritmu  uvezenom preko Drine, što više podsjeća na turske sapunice, nego li na nekakav narodni melos.

Nastavak ispod oglasa

Ovim tekstom nismo nikoga uvrijedili, pače htjeli smo podsjetiti na sve one prekrasne narodne napjeve Gacke doline, Like i Hrvatske. Napjeve koje su iz uporabe i zasluženog štovanja istisnuli stručnjaci za glazbeni šund. Sjeća li se tkogod od nas mlađih one prelijepe pjesme „Lipo naše Ličko Lešće“?!? Vjerovali ili ne takvi su napjevi  doista stasali u narodu i s pravom zavređuju naziv narodna pjesma. I za kraj valja istaknuti jedan od stotina tekstova tipa „da nam pamet stane“:

-„Uzela si žilet da si sečeš vene. Čime da se brejem-misliš li na meneeeee?!?“

L.O./H.J.