Osim epidemije COVID-19 ovogodišnja je lovna sezona u znaku pojačanog izlova divljih svinja kako bi smanjila mogućnost širenja opasne bolesti afričke svinjske kuge. Na sreću ta se bolest još nije pojavila u Hrvatskoj, ali crne slutnje govore kako je to samo pitanje dana jer se bolest proširila na istoku Europe.

Svake godine u lovu se događaju nesreće kada nepažljivi lovci pucaju na šum, a da uopće ne vide u što pucaju. Jedan od osnovnih postulata ponašanja u lovu je upravo taj da se divljač mora vidjeti, prije nego li se počne pucati. Zadnja takva vijest stiže nam iz BiH gdje je lovac pucao na šum u grmlju misleći da puca u srnjaka. Pri tome je teško ranio svoga sina!

Da se ne bismo rugali lovcima u susjedstvu vrijedi podsjetnik kako je i u Lici bilo „genijalaca“ koji su „pucali na zvuk“. Prije nekoliko godina u okolici Gospića jedan je „ugledni lovac“ na visokoj čeki očekivao krdo divljih svinja. Kada je čuo mlataranje po grmlju u polumraku je ispalio hitac. Umjesto divlje svinje smrtno je stradao bik koji se vraćao s ispaše. Događa se, ali samo nepažljivima.

L.O.