Što godine više odmiču svi se rado sjećamo dana iz mladosti. Zaborave se pojedine poteškoće, treme uoči testiranja, problemi doma i sve ono što čini život. U Gospiću su se ovaj vikend okupili maturanti koji su iz školskih klupa izašli prije pola stoljeća!

Jedna od njih je umirovljena prof. Ana Basta.

Danas se okupila generacija koja je maturirala 1969./70. godine. Na proslavu je došlo nas  18 i treba reći da su sve to fakultetski obrazovani ljudi. Među nama je i glasoviti hrvatski dr. Mate Majerović, naš Matan koji je radeći u Zagrebu uvijek rado pomagao i liječio Ličane. Okupili smo se danas iz Zagreba, Rijeke, Crikvenice, Gospića… Sretni smo što smo se sastali, iako bi nas svakako bilo više da nije ove epidemije, ali i nakupljenih godina. Jedan od naših razrednika bio je i legendarni slikar prof. Stipe Golac čiji smo grob danas pohodili uoči ove proslave. Da je kojom srećom živ, prof. Golac bi danas svakako bio s nama. Uvijek nam je poklanjao svoje slike, aforizme, toplu riječ i iskrenost. Danas smo bili i u Gimnaziji i sreli brojne kolege, sjetili smo se pri tome mladosti i đačkih vremena, ushićeno nam je rekla profesorica koja je cijeli radni vijek provela u razredima.

Osim toga, prof. Ana Basta proslavila je još jedan jubilej:25 godina od kada su klupe napustili njezini učenici ratne generacije.

-Ta djeca, a danas odrasli i ozbiljni ljudi, proveli su najljepše godine života u ratu. Ipak su stasali u sjajne osobe, školovali se, rade, imaju obitelji… S tom generacijom se vrlo rado sastajem, uvijek se javimo jedni drugima i unatoč ratu, vežu nas mnoge lijepe uspomene 4. A razreda, rekla nam je prof. Ana Basta koja često ističe kako se uvijek diči jer je Gospićanka, rođena i odrasla u Perušiću.

U Gimnaziji je provela 43 godine radno, a četiri godine kao učenica. Kaže da u svojem poslu za ničim ne žali jer biti pedagog je valjda nešto najljepše na svijetu!

L.O.