Pod geslom „Budi svoj“ nezavisni kandidat Goran Bukovac izašao je sa svojom listom na lokalne izbore u Otočcu. I pobijedio! S manjim vremenskim odmakom i već prvim važnim odlukama za Otočac postavili smo mu nekoliko pitanja.

Dolaskom na dužnost gradonačelnika Otočca zasigurno ste zatekli situacije na koje ste bili spremni, ali i one koje su Vas zatekle kao novog prvog čovjeka Grada. Možete li nam navesti neke od tih  situacija? 

Goran Bukovac, gradonačelnik Otočca

-Očekivao sam da će biti puno izazova s kojima ću se morati suočiti ne bi li proveo nužne promjene. Znao sam da me očekuje puno posla i da neće biti nimalo lako. Bio sam svjestan da preuzimam grad u kojem ću, primjerice, zateći problem napuštene i devastirane zgrade vojarne, za koju Grad nije izravno odgovoran, ali koji predstavlja ozbiljan problem za sigurnost građana i koji je potrebno rješavati kao i niz drugih, prvenstveno infrastukturnih problema. 

Očekivao sam i da će novosagrađeni vrtić koji je u rad pušten netom prije izbora biti u skladu sa stvarnim potrebama. Ispostavilo se da vrtić ipak ne zadovoljava trenutne potrebe jer i dalje postoji  prilično dugačka lista čekanja. To znači da problem koji je trebao biti riješen i za koji je Grad izdvojio 9 milijuna kuna, a Europska unija kroz fondove 7.5 milijun kuna, nije riješen. Posve je jasno i da se pri planiranju i izgradnji takvog vrtića uopće nije vodila nikakva  demografska politika.  Nadalje, kao ni većina građana, sve do primopredaje nisam znao da postoji dug Grada  Otočca prema HEP-u, koji iznosi 6.600,000 kn za glavnicu i prema procjeni odvjetnika dodatnih 13 milijuna kn kamata te još pozamašan iznos odvjetničkih usluga. Radi se o sudskom epilogu HEP-ove tužbe prema Gradu Otočcu iz 2009. godine, za naplatu komunalne naknade bez pravne osnove. Zateklo me je i niz nepoznanica u vezi projekta Vodovoda Hrvatsko primorje – južni ogranak, Hrvatskih voda i HEP-a, prema kojemu bi se voda za piće u Hrvatskom primorju crpila iz Gacke, kao i podatak da se u sustavu vodoopskrbe gubi čak 85  posto vode, što uvelike povećava potrošnju električne energije i financijske izdatke koji su ionako već prilično veliki s obzirom na to da kontinuirano bilježimo smanjenje broja korisnika, a time i prihoda. Očekivao sam i više planiranih projekata za EU fondove.

Osim svega navedenog, moram spomenuti da sam ostao neugodno iznenađen manjkom povjerenja građana prema gradskim institucijama, ali i prilično narušenih međuljudskih odnosa, koji itekako koče bilo kakav napredak i razvoj.  Unatoč svemu, moram reći da me onaj početnički zanos nije nimalo popustio i da sam svakim danom  sve motiviraniji i ustrajniji u radu za opće dobro i boljitak građana Otočca.

-Koje će biti temeljne gospodarske smjernice razvoja Otočca u narednom četverogodišnjem razdoblju?

-I u kampanji sam govorio da ću se snažno zalagati za razvoj malog i srednjeg poduzetništva te obrtništva i da će Grad u tom smislu biti pouzdan servis i potpora. Postojeća industrijsko-obrtnička zona je dosegnula svoje limite te razmatramo mogućnosti za proširenje kapaciteta na nekoj od novih lokacija. To neće biti moguće bez pomoći države i otkupa zemljišta na nekoj od lokacija na potezu između čvorova Žuta Lokva i Otočac, čime bismo smanjili teretni promet kroz grad. Naš cilj je dovesti investitore koji bi mogli otvoriti nova radna mjesta, no tu se pojavljuje veliki problem oko pronalaska odgovarajuće radne snage. Kao i većina manjih gradova u Hrvatskoj, imamo problem s padom stanovnika, a posebno radno aktivnog stanovništva. To, dakako, nećemo moći riješiti preko noći, ali svjesni smo da moramo kreirati i provoditi politike koje će dugoročno imati pozitivnog učinka. 

U planu je niz infrastrukturnih projekata koje bismo financirali sredstvima Europske Unije, a u sklopu kojih će poduzetnici imati poslovni interes i priliku za rad pa upravo u EU projektima vidim priliku za stvaranje temelja prijeko potrebnog razvoja privatnog poduzetništva.

Jeste li zadovoljni sa suradnjom u Mjesnim odborima?

-Nažalost, još uvijek nisam stigao obići sve Mjesne odbore, ali ako je suditi prema dosadašnjem iskustvu, bit će to vrlo konstruktivna i zadovoljavajuća suradnja. Članovi Mjesnih odbora su najbolji poznavatelji situacije na terenu i suradnja s njima mi je izuzetno važna te ću u  skladu s time i djelovati. 

-Kakva je situacija i suradnja s ustanovama i poduzećima kojima je osnivač Grad Otočac?

-Suradnja je zadovoljavajuća, iako bi mogla biti mnogo bolja. Jedan od prvih ciljeva je organizacija redovitih koordinacijskih sastanaka s predstavnicima gradskih ustanova i poduzeća kako bismo ubrzali procese i povećali učinkovitost. 

Želim da gradske službe i ustanove  konačno budu ono zbog čega postoje – servis građanima. Nedopustivo je da za svaki, čak i najmanji problem, građani zovu direktno mene, a ne odgovornu instituciju. Očekujem proaktivnost i vjerujem da ćemo je postići. 

Situacija s cestovnom infrastrukturom Otočca i uže okolice?

Grad Otočac upravlja s preko 400 km nerazvrstanih cesta. Nedavno smo proveli natječaj za geodetsku izmjeru  tih cesta kako bismo potrebne podatke što prije unijeli u katastar i gruntovnicu te pripremili dokumentaciju neophodnu za prijavu projekata za fondove Europske Unije. Bit će otvoreno niz natječaja za koje su ovakva ulaganja prihvatljiva i u tome vidimo priliku za obnovu postojeće cestovne infrastrukture.

U protekla tri mjeseca, iz gradskog je proračuna financirano asfaltiranje ceste u Kranjskom Selu u Švici te ulicama Petra Zoranića i Donja Dubrava u Otočcu te naseljima Čovići i Crno jezero. Obnovljena je i županijska cesta prema Kuterevu i Frankopanska ulica u gradu. Obnova šahtova na području cijelog Grada iziskuje velike financijske izdatke. No, već sljedećeg tjedna krenut ćemo  sa saniranjem  prvih sedam kanalizacijskih te tri oborinska šahta. 

U planu je proširenje Poljičke ulice te izgradnja nogostupa, kao i dijela ulice Ive Senjanina. Osim toga, u tijeku je rješavanje dokumentacije za potrebno proširenje ceste od lučkog mosta do društvenog doma u Prozoru. 

Oslanjanje na turizam je vrlo važno, ali ne i presudno!

Ovogodišnji turistički rezultati u Otočcu su znatno bolji od lanjskih. Nameće li se turistička djelatnost kao nukleus gospodarskog razvoja i je li rijeka Gacka pri tome dovoljno valorizirana?

-Turistički rezultati u Otočcu su zapravo pokazatelj jednog vrlo pozitivnog i neočekivanog trenda koji je zahvatio cijelu Hrvatsku i na to gledam kao na sinergijski učinak cjelokupne turističke ponude naše zemlje. 

Turizam u Otočcu je itekako bitan i čini važnu okosnicu gospodarskog razvoja. No, on ne smije biti njegov nukleus. Pandemija nam je pokazala koliko oslanjanje na turizam može biti pogubno. Mi ćemo svakako nastaviti jačati našu turističku ponudu, a već ovoga ljeta smo svoje postojeće projekte proširili organizacijom Prvog susreta povijesnih automobila koji je zabilježio veliki interes medija i posjetitelja. Ovoga mjeseca bit ćemo ponosni domaćini CroRace-a, međunarodne biciklističke utrke koja će okupiti ljubitelje biciklizma iz cijelog svijeta i koja će uživo biti prikazana na gotovo 190 televizija na šest kontinenata. Sjajna je to prilika za promociju Gacke doline i Otočca, kao i jačanje cikloturizma. Etapa od Slunja do Otočca obuhvatit će sve ljepote naše doline, a posebno nas veseli što će naš središnji gradski trg tog 29. rujna ujedno biti i cilj etape duge 187 km. Početkom listopada, očekuje nas i Gacka Run te domaćinstvo Svjetskog kupa u kuglanju. 

Mi smo jako ponosni na našu Gacku, ali još uvijek je nismo dovoljno valorizirali. Nažalost, još uvijek nismo postigli ono predratno, zlatno doba Gacke, kada su ovamo dolazili ribolovci iz cijeloga svijeta i kada ju je poribljavao i  o njezinoj flori i fauni brinuo  naš najpoznatiji ribolovac, pokojni Milan Štefanac Ćićo.  Privatne inicijative o kajakarenju na Gackoj pokazale su se izvrsnim turističkim projektom i značajno pridonijele promociji Gacke. Vjerujem da ćemo nizom zanimljivih i jedinstvenih turističkih projekata iskoristiti taj veliki  potencijal koji nam donosi rijeka Gacka.

-I za kraj…

-Aglomeracija je također jedno od aktivnih projekata. Trenutno radimo na prikupljanju i kompletiranju dokumentacije za ocjenu prihvatljivosti koju provode europski stručnjaci iz Jaspersa. Cilj je izgraditi sustav kanalizacije u onim ulicama u Otočcu koje sada nemaju taj sustav te izgradnja novog suvremenog pročišćivača, cjevovoda te sustava odvodnje otpadnih voda. S ciljem smanjenja troškova koje Grad izdvaja za troškove napajanja i održavanja javne rasvjete, intenzivno radimo na pripremi dokumentacije za uvođenje Smart – LED rasvjete. U postupku smo realizacije  geodetske izmjere u svrhu izrade katastra nekretnina na području Grada Otočca za dijelove katastarskih općina Prozor i Čović, zaključio je gradonačelnik Otočca Goran Bukovac.

L.O.