Gori posvuda, vatrogasci na rubu snaga

Veći dio današnje nedjelje ličkii su vatrogasci proveli na terenu. Vatrogasni zapovjednik Vatrogasne zajednice Ličko-senjske županije Hrvoje Ostović izvjestio nas je o težini požarne situacije na nekoliko lokaliteta.
-Još uvijek gori veliki požar kod Resnika u općini Lovinac. Vatrogasci iz DVD-a „Velebit“ Lovinac su na rubu snaga pa su im danas u pomoć pritekli kolege iz JVP Gospić. Vatra još nije ugašena, ali je trenutno pod kontrolom. U međuvremenu buknuo je novi požar u Smiljanu pored Gospića koji gasi drugi dio gospićke ekipe. Dok ovo javljam ( iza 17 sati) taj požar je još aktivan i vatrogasci su na terenu. Danas je gorjelo i kod Udbine, a na terenu su bili vatrogasci DVD-a Plitvička jezera. U dopodnevnim satima najveći je požar buknuo na predjelu od Kutereva prema Krasnu. Zbog nepristupačnog terena i razmjera požara u gašenju su sudjelovale vatrogasne postrojbe iz Kutereva, Krasna, Sinca i Otočca. Kada je požar stavljen pod kontrolu stigla je informacija o novom požarištu na predjelu Lisine kod Crnog Kala. Suho i vjetrovito vrijeme uvjetuje lako i brzo širenje vatre, a zbog učestalih intervencija vatrogasci su premoreni i na rubu snaga. Unatoč svim ovim nedaćama vatrogasci su stalno na terenu i nastoje lokalizirati te brojne požare, rekao nam je vatrogasni zapovjednik Hrvoje Ostović koji je veći dio dana bio na nekoliko požarišta.
O materijalnim štetama prerano je govoriti, ali se one svakako broje u milijunima jer su mjestimice desetkovane velike šumske površine. Ovome valja dodati veliku potrošnju goriva i ostale materijalne troškove. Trud, znoj i napori vatrogasaca ionako se premalo cijene.

M. S.

Nastavak ispod oglasa