GOSPIĆ Danas od 10 do 12 akcija upisa u Hrvatski registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica

Zaklada Ana Rukavina danas u vremenu od 10 do 12 sati u prostoru Kulturno informativnog centra (Budačka ul. 12) u Gospiću održati će akciju upisa u Hrvatski registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica.

Ova akcija održat će se na inicijativu učenika i djelatnika Osnovne škole dr. Jure Turića i njihove učeničke zadruge “Vodarica Marta” te školske pedagoginje, Anke Nikšić a sve u cilju kako bismo zajedno pomogli oboljelim osobama u potrazi za podudarnim darivateljem.

Nastavak ispod oglasa

Svi zdravi građani od 18 do 40 godina starosti mogu se upisati u Hrvatski registar. Proces upisa obuhvaća popunjavanje pristupnice i zdravstvenog upitnika te davanje uzorka krvi za HLA tipizaciju kojim se utvrđuju antigeni tkivne snošljivosti. Upis u Hrvatski registar prvi je korak koji je potrebno ispuniti kako bi se pomoglo teško oboljelima od akutnog i kroničnog oblika leukemije te bolesnika s teškim oštećenjem koštane srži diljem svijeta.

Poruka svake akcije upisa u Hrvatski registar je lijek je u nama. Njome Zaklada želi podsjetiti građane kako u sebi nosimo lijek kojim možemo spašavati živote. Do sada je djelovanjem Zaklade Ana Rukavina i Hrvatskog registra, koji je dio svjetskog registra (Bone Marrow Donors Worldwide), upisano 59.254 potencijalnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica, a šansa za život dana je za 87 oboljelih osoba u Hrvatskoj i inozemstvu.

Stoga, nemojte puno razmišljati, već se odazivite ovoj akciji jer kao što poruka kaže – lijek je u nama.

L.O.