Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomenika poginulim braniteljima i civilnim žrtvama Domovinskog rata obilježen je jutros u Gospiću Dan državnosti Republike Hrvatske.

Na komemoraciji su sudjelovali predstavnici Ličko-senjske županije, Grada Gospića, Kluba ratnih veterana 9. gardijske brigade „Vukovi“, Kluba branitelja 118. brigade ZNG Gospić, Hrvatske vojske i policije. Govoreći o važnosti Dana državnosti i ogromne žrtve koju su Gospić i njegovi branitelji podnijeli za slobodnu Hrvatsku predsjednik Kluba dragovoljaca 118. brigade ZNG umirovljeni pukovnik Hrvatske vojske Pajo Brkljačić osvrnuo se na neke sudbonosne trenutke naše nedavne prošlosti.

-U početku nas je bilo vrlo malo, bili smo slabo naoružani i opremljeni. Suprostavili smo se daleko jačem neprijatelju jer smo znali za što se borimo. Kada smo zauzeli vojarnu JNA i bolje se naoružali pokazali smo se kao respektabilna vojna snaga. Odbacili smo neprijatelja izvan grada i neprekidno smo se borili do veličanstvene Oluje. Sami smo stvorili svoju državu i na tome najviše trebamo zahvaliti našim poginulim prijateljima. Danas po Gospiću ne vidim zastave, neke trgovine normalno rade. Mogli su barem taj jedan dan odati počast ovome danu koji nam je po mnogo čemu skoro ravan Oluji. Išli smo u smrt, mnogi su, nažalost, poginuli, ali smo uspjeli. Mislim da mnogi niti danas ne znaju to poštivani niti cijeniti, zaključio je pukovnik Pajo Brkljačić.

Ovim riječima se većim dijelom priklonio gradonačelnik Grada Gospića Karlo Starčević koji je ustvrdio kako mnogi građani Hrvatske još uvijek nisu u dovoljnoj mjeri svjesni što znači imati svoju državu.

-Mi danas imamo u Zagrebu, u vlasti, dio ljudi koji nisu željeli da Hrvati imaju svoju nacionalnu državu. Oni nemaju osjećaja prema nacionalnoj državi. Niti jedna naša Vlada nije bila dovoljno svjesna važnosti tih dana koje slavimo, rekao je Starčević i  istaknuo kako se trebamo zalagati da se Dan državnosti vrati na 30. svibnja.

Župan ličko-senjski Darko Milinović podsjetio je nazočne kako svaki Hrvat i Hrvatica, svaki građanin Hrvatske, trebaju biti  ponosni na današnji blagdan.

-S posebnim pijetetom se treba sjetiti svih onih koji su za Hrvatsku dali ono najsvetije svakom čovjeku, dali su svoje živote. Mnogi od nas i danas drže kako datum 30. svibnja kao Dan državnosti treba vratiti. Premijer Plenković je najavio tu izmjenu pa sam uvjeren da će se to dogoditi naredne godine. S tim svakako ne treba zaboraviti važnost događaja od 25. lipnja. Mislim da je to želja i volja većine hrvatskog naroda, rekao je nakon komemoracije župan Milinović.

Sudionici komemoracije odali počast prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu ipodno njegova spomen-poprsja položili vijenca i zapalili svijeće. Riječi molitve predvodio je gospićki župnik vlč. Mario Vazgeč.

GS press/L.O.