Na današnji dan prije točno 25 godina hrvatske su snage organizirale napad na Divoselo. Bio je to odgovor na neprestane topničke napade koje su četnici gotovo svakodnevno  vršili nad Gospićem i užom okolicom. Pri tome se potpuno neselektivno tukao cijeli niz civilnih ciljeva poput bolnice, Doma umirovljenika, zgrada Gimnazije, osnovne škole, gradskog groblja, stambenih zgrada…

Pripadnici 118. brigade Zbora narodne garde Gospić i pripadnici MUP-a RH napali su toga dana četničke položaje  u Divoselu. U napadu su  poginula šestorica hrvatskih branitelja:

  1. Milan Brkljačić(1952.)
  2. Damir Buneta(1965.)
  3. Milan Gržan(1962.)
  4. Branko Rubčić(1955.)
  5. Nikola Mraović(1962.)
  6. Petar Tonković(1957.)

Od posljedica ranjavanja kasnije je preminuo Mladen Buneta. Četnici su u znak odmazde 19. studenoga od ranih jutarnjih sati napadali Gospić i prigradska naselja. Tijekom gotovo cjelodnevnog napada na grad je tada palo više od tisuću projektila, a po prvi puta su upotrijebljene i rakete tipa „Orkan“ s kasetnim bombama kojima je četničke paravojne postrojbe snabdijevala tzv. JNA. Ipak niti tada, niti tijekom Domovinskog rata Gospić nikada nije pao u ruke neprijatelja.

M.S.