Grad Gospić se priključio sustavnom gospodarenju energijom

Foto: Grad Gospić

Gospić – U  prostorima  KIC-a gradonačelniku Grada Gospića Milanu Koliću predstavnica Ujedinjenih naroda za razvoj u Hrvatskoj Jelena Atlić McColgan , voditeljica projekata EE u zgradarstvu, na prigodnoj svečanosti uručila je Energetsku povelju.

Potpisivanjem Pisma namjere Grad Gospić aktivno se uključio u provođenje SGE projekta, koji je dio nacionalnog projekta Poticanje energetske efikasnosti u Hrvatskoj.

Nastavak ispod oglasa

Riječ je o deklaraciji predstavnika lokalne i područne samouprave, kojom se iskazuje svjesnost i politička volja o potrebi gospodarenja energijom na lokalnoj razini, brizi o zaštiti okoliša te racionalnom gospodarenju resursima na dobrobit lokalne zajednice i svih građana.

Potpisivanje Energetske povelje prvi je korak u provedbi projekta Sustavno gospodarenje energijom u gradovima i županijama /SGE/, a u nepunih godinu dana, potpisali su je predstavnici svih 127 gradova i 20 županija u RH.

Projekt SGE usmjeren je na zgrade u vlasništvu jedinica lokalne i regionalne samouprave, a glavni su mu ciljevi primjena modela kontinuiranog i sustavnog gospodarenja energijom, strateškog planiranja energetike i održivog upravljanja energetskim resursima na lokalnoj i regionalnoj razini.

Doprinosi smanjenju troškova za energente, potrošnji energenata, kao i smanjenju emisija štetnih plinova u atmosferu, a potiče se i razvoj novih djelatnosti i poduzetništva.

H.J.