Gospićani i Perušićani vjesnici proljeća

Iako  u četvrtak, 20. ožujka, poslije 17 sati službeno počinje proljeće, Planinarsko društvo Željezničar  proljetni uspon na Oštru organizira u petak, dan kasnije. Kao što je poznato gospićki planinari već godinama njeguju pohod pod nazivom „Četiri godišnja doba na Oštri“ kojem se redovito odaziva stotinjak planinara i građana. Zainteresirani dobiju planinarski dnevnik utisnu žig određenog godišnjeg doba i nakon sva četiri godišnja doba dobiju trofejni bedž. Okupljanje za pohod počinje u petak ispred Bistroa Prašina u 16 sati. Već sad se može najaviti rekord odaziva građana, jer se čak preko stotinu učenika Osmogodišnje škole javilo njihovoj voditeljici Antoniji Rosandić. Još su najavljeni uz planinare i brojni građani. Mnoge zanima na koji su način članovi PD Željezničara uredili stazu i okruženje vrha gdje su za odmor i uživanje u pogledu prema Gospiću i velebitskim vrhovima napravljene i ubetonirane posebne klube.

Dan kasnije – u subotu – Podružnica gospićkog planinarskog društva u Perušiću organizira s istom idejom pohod koji bi ubuduće trebao biti tradicionalan pod nazivom „Četiri godišnja doba na Metlaču“. Okupljanje Perušićana biti će na parkiralištu iza crkve u centru u 10 sati, nakon kojeg se odlazi u Kaluđerovac otkud počinje uspon na 800 metara visoku Metlaču. I perušićki planinari imaju svoj dnevnik u koji otiskuju žigove, pa će za svoj trud za četiri uspona u različito godišnje doba dobiti prigodan suvenir u vidu kamene pločice s otiskom simbola godišnjih doba. Najveća nagrada obilaznicima bit će uživanje u prekrasnim pogledima s vrha Metlače prema koritu rijeke Like i jezeru Kruščica. Za prvi put perušićki planinari će počastiti svoje goste na samom vrhu. Zasad su uz domaćine svoj posjet najavili planinari iz Gospića, Duge Rese, Jastrebarskog i Zagreba.

Nastavak ispod oglasa

Uz rekreativno značenje i stjecanje fizičke kondicije, planinari će se na ovaj način sjediniti s prekrasnom prirodom u kojoj žive, družiti i promidžbeno utjecati na planinare iz drugih krajeva Lijepe naše da dolaze i upoznaju prirodne vrijednosti i ljepote ovog kraja. Zato će poslije pohoda svi obilaznici moći posjetiti špilju Samograd, a mnogi su zainteresirani za posjetu Špiljskom parku Grabovača i jezeru Kruščici.

lo