Zbog  situacije s pandemijom COVID-19 sva sportska natjecanja tijekom proljeća su utihnula. Ne samo što su natjecanja prestala, nego su bili onemogućeni i redovni treninzi sportaša, naročito sportaša koji treniraju u zatvorenim prostorima, teretanama i raznim centrima. Otvaranjem teretana krenule su pripreme dizača te se javila želja da se neka prije planirana  natjecanja ipak održe. S obzirom da su neke restrikcije još uvijek na snazi standardni oblik natjecanja nije moguće održati. Stoga se javila ideja o održavanju online natjecanja. Moderna internetska tehnologija omogućava i poslovne sastanke na daljinu pa što ne bi bilo moguće organizirati natjecanje u bench pressu.

Tako se 25. lipnja prema unaprijed donesenome kalendaru trebalo se održati tradicionalno natjecanje u Srbiji, u gradu Leskovcu, pod nazivom „11. Serbia Open Raw Bench Press Cup“ po IPF pravilima. Organizator je odlučio da se ove godine natjecanje održi unatoč svemu, ali to kao online verzija. Prije samog natjecanja određene su propozicije ove posebne vrste natjecanja te su određeni suci iz raznih zemalja budući da se radi o međunarodnom karakteru natjecanja. Natjecatelji su prije dizanja snimili svoje vaganje, dokazali da je vaga ispravna vaganjem ploča utega. Nakon vaganja snimili bi svoje dizanje, uz prikaz težine koja je stavljena na šipku te bi snimku slali sudačkom odboru na ocjenu i priznavanje. Natjecanje je bilo otvoreno 10 dana, od 15. lipnja do 25. lipnja. Jedan od članova sudačkog žirija  bio je i naš sudac, Gospićanin Marijo Rukavina.

Kao natjecatelji Hrvatsku su predstavljali Tomislav Bitunjac u juniorskoj konkurenciji te Marijo Rukavina u seniorskoj. Oba natjecatelja su predstavljali i svoj klub, PLK Rux iz Gospića.

Tomislav Bitunjac, u kategoriji do 105kg podigao je 205kg te je tim rezultatom postao ukupni juniorski pobjednik te pobjednik u težinskoj kategoriji i za juniore i za seniore.

Marijo Rukavina nastupio je u kategoriji do 120kg te je osvojio prvo mjesto u kategoriji. S rezultatom od 230kg Rux je ujedno i relativno najjači sudionik natjecanja te ukupni pobjednik.

Na natjecanju je sudjelovalo 55 natjecatelja iz 20 klubova Hrvatske, Srbije, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Slovačke.

Powerlifteri su pokazali da niti pandemija ne može zaustaviti sportski duh i želju za natjecanjima i druženjem, pa makar to bilo ovaj put i virtualnim putem. Hvale vrijedna inicijativa kroz jedan inovativni pristup organizaciji natjecanja. 

L.O.