Gospićanin Nikica Jelić osvojio posebnu nagradu na Susretu likovnih stvaralaca

Po 37. put danas je u Otočcu održan Susret likovnih stvaralaca. Etablirana i prepoznatljiva likovna manifestacija Hrvatskog sabora kulture svake godine u jednoj od hrvatskih galerija okuplja hrvatske likovne udruge i najuspješnije autore. Susret likovnih stvaralaca tradicionalno prati izložba najboljih slika i skulptura odabranih putem godišnjeg likovnog natječaja Hrvatskog sabora kulture.

Ovogodišnji domaćin ove manifestacije bilo je Gacko pučko otvoreno učilište Otočac. Zahvalu na dolasku svim umjetnicima i publici izrazila je ravnateljica Nada Avsec.
-Unatoč epidemiološkoj situaciji marljivo ste radili i oplemenili umjetnički amaterizam u Hrvatskoj. U uži izbor ove manifestacije ušla su čak 92 rada različitih slikarskih i kiparskih tehnika koji su za izložbu odabrani u konkurenciji od 313 prijavljenih radova. Za odabir najboljih radova zaslužno je stručno Povjerenstvo u sastavu slikar i umirovljeni kustos Zoran Homen te povjesničarka umjetnosti i muzeologinja Sonja Švec Španjol kojima se zasebno zahvaljujem, kazala je ravnateljica Avsec.
U salonu učilišta prezentirani su odabrani radovi u različitim tehnikama: od olovke, rapidografa, pastela, akvarela, tuša, akrila i ulja na platnu pa sve do kombiniranih tehnika i radova u mediju skulpture i keramike. Autori radova došli su iz svih krajeva Hrvatske, a osim samostalno prijavljenih autora, većinu čine članovi 29 hrvatskih likovnih udruga i sekcija.
Za najuspješniju likovnu udrugu proglašeno je Hrvatsko likovno duštvo Zagreb, dok je najuspjelijim likovnim djelom proglašen rad Roberta Prpića iz Karlovca pod nazivom „Moje nebo“. Posebna nagrada Povjerenstva pripala je Nikici Jeliću , predsjednik Likovne udruge Gospić za sliku pod nazivom „Kudin most“.
-Ova nagrada za mene osobno puno znači. Ove godine su se za ovu manifestaciju prijavili mnogi izvrsni umjetnici sa preko 300 radova. Naša Likovna udruga ima svega 20 članova pa je tim ovaj uspjeh veći. Danas smo dobili četiri pohvale, odnosno nagrade. Ovo je druga godina za redom da dobivamo nagradu za najboljeg autora i na tu činjenicu smo naročito ponosni. U svakom slučaju u Gospiću ima puno nade za slikarstvo, tim prije što nam je nagradu dodijelila struka, zadovoljno je izjavio Nikica Jelić iz Likovne udruge Gospić.
Gradonačelnik Grada Otočca Goran Bukovac je još jednom ustvrdio kako je Otočac otvoren za svaku suradnju te se uspješno okušao kao organizator mnogih sportskih, etno i kulturnih manifestacija.
-Danas sam radostan što je Otočac domaćin ovako prestižne umjetničke manifestacije. Samo umjetnost može izazvati tako različite emocije, od tuge do neizmjerne sreća. Kultura je uvijek bila dio naše prepoznatljive baštine. Naši umjetnici-amateri pokazali su nam brojne različite motive, dijelove naše svakodnevice pa sve do mističnih i futurističkih motiva. Čast mi je i zadovoljstvo što je upravo Otočac domaćin ovih susreta. Radujem se nekom novom obliku suradnje i izložbu proglašavam otvorenom, rekao je gradonačelnik Goran Bukovac.
Realizaciju izložbe i 37. Susreta likovnih stvaralaca materijalnom potporom omogućili su Ministarstvo kulture i medija RH, Ličko-senjska županija i Turistička zajednica grada Otočca. U prigodnom programu nastupila je Vokalna skupina Folklornog društva Otočac.

Nastavak ispod oglasa

L. O.