U večernjim satima na blagdan Sveta tri kralja potražni tim HGSS Stanice Gospić pronašao nestalu osobu na području Novigrada. Tragalo se za 83-godišnjakinjom s područja Novigrada, HGSS Stanica Zadar započela je potragu još jučer, odmah po nestanku starca. Prema riječima rodbine radilo se o vrlo pokretnoj osobi koja je navikla na duža pješačenja te nije imala problema u savladavanju i težih prirodnih prepreka vrlo strmog i šikarom obraslog terena. Kako potraga prvi dan nije dala rezultate, idući dan potrazi se priključilo dodatnih sedam potražnih timova HGSS-a iz cijele Hrvatske. Potražni tim na terenima čine vodič i pas.
Voditelj HGSS-a Stanice Gospić Josip Brozičević rekao nam je da su među ekipama bila su i dva potražna tima Stanice Gospić.
-Ubrzo po početku uključivanja u potragu naš tim je nakon započete potrage na vrlo teško prohodnom terenu pronašao nestalu osobu, pothlađenu i vidno iscrpljenu. Ostali spašavatelji vrlo brzo su zbrinuli pronađenog čovjeka te je u nosilima transportiran do vozila Hitne medicinske pomoći, kojima je prevezena do zadarske bolnice na daljnju obradu.
Ovom uspješnom potražnom akcijom još jednom je pokazano kako su potražni psi vrlo dragocjen i nezamjenjiv resurs u potrazi za nestalim osobama bez obzira na vrstu terena. Oni ne samo što zamjenjuju 25-30 ljudi u potrazi već imaju i do 11 tisuća puta bolje osjetilo mirisa od čovjeka, kazao nam je Brozičević.
Istovremeno je drugi tim spašavatelja iz Gospića danas intervenirao je na poplavljenom području Kosinja gdje je zajedno s timom HMP iz Gospića i postrojbom civilne zaštite Općine Perušić, čamcem transportirao 92-godišnju žensku osobu, koja je potom prevezena u Opću bolnicu Gospić.
Pored ovih intervencija timovi HGSS Stanice Gospić ovih dana djelovali su i na potresom pogođenom području Petrinje gdje su obavljali visinske radove na oštećenim objektima kao i distribuciju hrane, vode i lijekova. Na ovaj način se gospićki HGSS u jednom danu našao u tri akcije, na tri potpuno različita terena.

L.O.