Gospićki maskenbal 2013.

GOSPIĆ – Ovoga su vikenda maškare doslovno zaposjele Ličko-senjsku županiju. Ludovalo se u Korenici, Karlobagu, Senju, Otočcu i Gospiću. Dobre vibracije stigle su sa svih strana, a sve je prošlo u znaku dobre zabave i plesa do sitnih sati. Gospićki je maskenbal 2013. održan po prvi puta u Žabici, kolijevci ličkih maškara. U organizaciji Pučkog otvorenog učilišta „dr. Ante Starčević“ u staroj čitaonici, Domu kulture Žabica, maškare su dočekali zakrabuljeni članovi Puhačkog orkestra Grada Gospića. Na pozornici se našla grupe „Žigolo Band“ iz Karlovca koji su već gostovali na gradskim feštama. Sukladno očekivanjima glazbenici se nisu štedjeli, pa je svaki set okončan s laganim olakšanjem među maškarama koje su se ipak trebale i odmoriti. Koliko god se nisu štedjeli glazbenici, utoliko su se više trudile maškare. Na plesnom podiju je uvijek bila gužva, a šaroliko društvo svima je dalo do znanja da su se došli dobro zabaviti i biti dio ovog lijepog, starog običaja. Sve je to budno pratio meštar Krešo, hvastajući se s ključem Grada Gospića.
-Morao sam otpustiti nekoliko ministara i savjetnika svoje Vlade, rekao je meštar. Nisu bili na visini zadatka. Pa maškare su ozbiljna stvar, a oni su se pomalo zaj….vali s poslom. Preporučio bih i našoj Vladi da to učini. Zabušanti nam ne trebaju!
Stručni sud za odabir naj-maski i ovoga je puta imao složen posao. U konačnici su se složili da su „Čoban i kravice“, maškarana skupina pristigla iz Karlobaga, ipak najbolja maskirana grupa. Drugo je mjesto pripalo „Morčićima iz Žabice“ koji su pokazali kako maskirani zaštitni znak grada Rijeke nije popularan samo na Kvarneru. Negdje iz srednjeg vijeka izbauljala je neugledna skupina „Gubavci“. Izazivali su salve smijeha svojim ponašanjem i originalnim kostimima, pa im jer pripalo treće mjesto. Na postolju kraljice karnevala našla se jedna „zečica“ s kostimom u vlastitoj kreaciji, dok je titula kralja karnevala pripala jednom barunu iz vremena napirlitanog rococoa iz 18. stoljeća. Kada bi se gledalo tko je najviše plesao i veselio se nagrada bi pripala svakom od sudionika maškara. Bio je tu i individualaca koji su se uistinu potrudili i stvorili maske kakve ne možete kupiti u robnim centrima. Zbog učestalog sudjelovanja na gospićkim maškarama utješnu, ali ništa manje vrijednu nagradu dobila je skupina „Dede iz Kosinja“. Iako je među njima bilo i pravih deda, na prve taktove glazbe svi do jednoga spremno su započinjali s plesom. Pokrovitelj ove lijepe priče je Grad Gospić.

M. S.