Gospiću na dar posmrtno od velikog umjetnika Mirka Tomaića

Dan grada Gospića povod je što je Muzej Like Gospić večeras priredio izložbu slika virovitičkog Ličanina Mirka Tomaića. Ova izložba zapravo je i donacija koju je nedugo prije smrti ovaj umjetnik poklonio Muzeju, a tu želju večeras je ispunila Zorica Tomaić, umjetnikova supruga. Govoreći o izložbi i motivima koji zauzimaju 38 slika, ravnateljica Muzeja Like dr. Tatjana Kolak ustvrdila je kako u ove dane slikarska publika u Gospiću nije mogla dobiti ljepše i sadržanije motive, nego li ih prezentiraju slike Mirka Tomaića, podrijetlom iz Otočca.

-Prije 20-ak godina imali smo ovdje izložbu s djelima danas pokojnog Mirka Tomaića. Kod Mirka Tomaića smo odmah osjetili veliku toplinu, darovitost i skromnost. Tada su nas sve te osobine opčarale. Posebno se zahvaljujem gospođi Zorici, supruzi Mirka Tomaića, koja je večeras s nama, rekla je ravnateljica dr. Tatjana Kolak.

Nastavak ispod oglasa

O motivima slika ovog umjetnika više je rekla kustosica Muzeja Vesna Bunčić.

-Kredo ovoga umjetnika uvijek je bila upornost, skromnost, vjerodostojnost i genijalnost. Kada mu je nedostajalo motiva, zamolio nas je da fotografiramo mnoge zgrade, parkove i ulice Gospića. Kada smo mu to poslali, Mirko Tomaić je tim motivima udahnuo novi život, novu čar.  Zato se na ovim slikama nalaze zabilježeni realistični motivi njegove poetske vizije i kompozicije koje vrijedi vidjeti i u njima uživati. Tomaić je u svoje pejzaže majstorski ugradio i prepoznatljive vedute, toliko lijepe i produhovljene scne Gospića. Kao da je vrijeme stalo i u svemu dominira umjetnikova mirnoća, zaključila je Vesna Bunčić.

Večerašnju izložbu otvorenom je proglasio gradonačelnik Gospića Karlo Starčević.

M. S.