Dan grada Gospića povod je što je Muzej Like Gospić večeras priredio izložbu slika virovitičkog Ličanina Mirka Tomaića. Ova izložba zapravo je i donacija koju je nedugo prije smrti ovaj umjetnik poklonio Muzeju, a tu želju večeras je ispunila Zorica Tomaić, umjetnikova supruga. Govoreći o izložbi i motivima koji zauzimaju 38 slika, ravnateljica Muzeja Like dr. Tatjana Kolak ustvrdila je kako u ove dane slikarska publika u Gospiću nije mogla dobiti ljepše i sadržanije motive, nego li ih prezentiraju slike Mirka Tomaića, podrijetlom iz Otočca.

-Prije 20-ak godina imali smo ovdje izložbu s djelima danas pokojnog Mirka Tomaića. Kod Mirka Tomaića smo odmah osjetili veliku toplinu, darovitost i skromnost. Tada su nas sve te osobine opčarale. Posebno se zahvaljujem gospođi Zorici, supruzi Mirka Tomaića, koja je večeras s nama, rekla je ravnateljica dr. Tatjana Kolak.

O motivima slika ovog umjetnika više je rekla kustosica Muzeja Vesna Bunčić.

-Kredo ovoga umjetnika uvijek je bila upornost, skromnost, vjerodostojnost i genijalnost. Kada mu je nedostajalo motiva, zamolio nas je da fotografiramo mnoge zgrade, parkove i ulice Gospića. Kada smo mu to poslali, Mirko Tomaić je tim motivima udahnuo novi život, novu čar.  Zato se na ovim slikama nalaze zabilježeni realistični motivi njegove poetske vizije i kompozicije koje vrijedi vidjeti i u njima uživati. Tomaić je u svoje pejzaže majstorski ugradio i prepoznatljive vedute, toliko lijepe i produhovljene scne Gospića. Kao da je vrijeme stalo i u svemu dominira umjetnikova mirnoća, zaključila je Vesna Bunčić.

Večerašnju izložbu otvorenom je proglasio gradonačelnik Gospića Karlo Starčević.

M. S.