Gospodo iz HDZ-a, čitajte Zakone, ne znate o čemu pričate

Dir. Marina Legčević
Dir. Marina Legčević
Dir. Marina Legčević

Nakon tiskovne konferencije GO HDZ-a na kojoj je predsjednik Branislav Šutić, između ostalog prozvao otočki Komunalac za nepridržavanje Zakonom predviđenih odredbi te iskazao sumnju u nezakonito poslovanje, oglasila se dir. Marina Legčević sa priopćenjem za javnost kojega prenosimo u cijelosti:

Poštovana gospodo, budući da je na tiskovnoj konferenciji GO HDZ-a Otočac glavna tema bilo poslovanje Komunalca Otočac osjećam se prozvanom da odgovorim na niz netočnih navoda koji su izrečeni na dotičnoj konferenciji. Budući da je bilo mnogo tema pojasniti ću našim sugrađanima i korisnicima naših usluga pojedinačno po svakoj temi.
POVEĆANJE NAMETA GRAĐADNIMA
Što se tiče komunalnog otpada „Komunalac“ Otočac ne vrši odvoz i zbrinjavanje otpada, već tu uslugu od 01.01.2014. godine obavlja „Gacka“ Otočac i svi naši građani znaju da na računu piše velikim slovima „Gacka“ d.o.o. Otočac, logo poduzeća na vrhu računa a u vrsti usluge odvoz i zbrinjavanje komunalnog otpada. „Zakon o razvrstavanju smeća „ ne postoji, već Zakon o održivom gospodarenju otpadom (NN 94/13) iz srpnja prošle godine po kojem obaveza odvojenog prikupljanja otpada je od 01.01.2015. godine. Nama u Komunalcu nije jasno o kojem se povećanju nameta radi. Cijene vode se nisu mijenjale od početka 2010. godine kada su se povećale sa 4,00 na 6,00 kn po m3 dakle povećanje je bilo 50%, a niti sam tada ja bila na čelu Komunalca niti nezavisna koalicija na čelu Grada Otočca. Možda su građani taj podatak zaboravili ali oni koji rade na cijenama vode nisu. Osim cijena vode tada je značajno povećana i cijena odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda ali očito to tada nije bio problem povećati cijenu vode 50% i to bez PDV-a .
Primarna selekcija otpada počinje datumom 01.01.2015. godine. Svi naši lokalni mediji obavještavali su građane o skupu u Hotel Parku Otočac na kojem se sastalo oko 170 direktora komunalnih društava iz cijele Hrvatske od Osijeka do Dubrovnika. Da pojasnim, u našem gradu je 30. rujna 2014. godine održana sjednica grupacije čistoće na kojoj je razmatrana Uredba o komunalnom otpadu. Uredba je izašla 01. rujna 2014. godine do 30. rujna 2014. godine je na javnoj raspravi i upravo kod je grupacija čistoće zajedeno s predstavnicima Ministarstva zaštite okoliša i prirode definirala primjedbe na uredbu koje će biti poslane ministarstvu. U uredbi se definira izračun cijene odvoza komunalnog otpada, način prikupljanja selektiranog otpada, minimalni broj odvoza mjesečno. Napominjem neka poduzeća imaju dva odvoza mjesečno kod nas je to jednom tjedno. Prijedlog o odvozu više puta tjedno je neprihvatljiv jer bi to samo poskupilo uslugu a nema ni potrebe jer nema tolikih količina otpada. Na kraju usluga odvoza i zbrinjavanja otpada u našem gradu nije najskuplja već među najjeftinijim a kante za komunalni otpad su nabavljene za sve građane bez obzira na vjersku, nacionalnu i političku pripadnost i svaki će je naš potrošač dobiti besplatno. O tome ćemo obavijestiti građane u narednom periodu.
NAKNADA ZA RAZVOJ I EU FONDOVI I HRVATSKE VODE
Na računima građana se pojavila stavka naknada za razvoj i to je točan navod. Ista je trebala biti uvedena 2010. Godine po Zakonu o Vodama i po Zakonu o financiranju komunalnog vodnog gospodarstva. Iz nje se financira ono učešće koje ne financiraju EU fondovi jer ako neki ne znaju financiranje EU fondova nije u sto postotnom iznosu i i Hrvatske vode su postupile po Zakonu o vodama i prilikom financiranja traže Odluku o uvođenju naknade za razvoj jer svako ulaganje financiraju sa 80% a ostalih 20% se financira iz naknade za razvoj. Naknada je uvedena 01.06.2014. godine i prve naplate su išle od 01.07.2014. godine. Odluku o uvođenju naknade za razvoj je donijelo Gradsko vijeće. Obaveza izvještavanja o trošenju sredstava naknade za razvoj je prema Gradskom vijeću. Nigdje u pozitivnim zakonskim propisima ne stoji da izvješće o trošenju sredstava naknade za razvoj moramo dostavljati političkim strankama. Osim toga isporučitelji vodnih usluga su dužni po Zakonu o vodama čl. 207. izvršiti reviziju godišnjih financijskih izvještaja što je i učinjeno za 2013. godinu i bilo je u prilogu izvješća u poslovanju Komunalca Otočac na sjednici Gradskog vijeća te objavljeno zajedno s objavom godišnjih financijskih izvještaja. U izvješću revizije stoji da financijski izvještaji predstavljaju fer i istinito stanje.
Godišnje Komunalac proda 430.000 m3 vode, dakle i taj Vam je podatak pogrešan.
O projektima na kojima radimo izvještavat ćemo poslije. Nije točno da se ne radi ništa. Ove godine su Hrvatske vode investirale 500.00,00 kn u opremu za smanjenje gubitaka. Da pojasnim, u sve vodospreme se ugrađuju mjerači protoka a i radi se jedna šahta za ugradnju opreme za smanjenje pritiska u cjevovodu da bi se smanjili gubici u vodovodnoj mreži. U pregovorima smo i za nabavku opreme za istraživanje gubitaka, nadamo se da ćemo u suradnji s Hrvatskim vodama naći sredstva za istu. Već početkom iduće godine imati ćemo podatke gdje u vodovodnoj mreži ima najviše gubitaka te će se planski pristupati saniranju gubitaka. Građani su mogli primijetiti radove u kamenoj ulici ili kako se nazivamo bivša sajmišna u kojoj se bili česti kvarovi i tu se pristupilo izmjeni cjevovoda.
KVALITETA VODE ZA PIĆE
Najviše što zanima naše građane je kvaliteta vode za piće. Zavod za javno zdravstvo Ličko Senjske županije redovno vrši ispitivanje kvalitete vode za piće a sve prema Pravilniku o zdravstvenoj ispravnosti vode za piće. Od jeseni prošle godine svi uzorci odgovaraju navedenom pravilniku. Ovakvim paušalnim ocjenama o kvaliteti vode za piće blatite Komunalac Otočac, a osim toga i rad Zavoda za javno zdravstvo koje analizira kvalitetu vode za piće. Zdravlje naših građana na prvom nam je mjestu i ne pada nam na pamet igrati se s tim. Voda je i potpunosti ispravna za piće. Ovakvim izjavama navodite građane na sumnju. Zadirete u njihove džepove i tjerate ih da pet litara vode u trgovačkim centrima plaćaju kao 1.000 l vode u Komunalcu. Objasnite gospodo iz HDZ-a kako na taj način štitite građane i za koga radite. Ukoliko bude još ovakvih izjava, biti ćemo primorani potražiti pravnu zaštitu i naknadu štete koju prouzrokujete Komunalcu Otočac.
Svi građani i potrošači mogu se za sva pitanja komunalne problematike obratiti na telefone 053 771-115; 053 771-449 ili osobno u Komunalac i Gacku Otočac, moja su im vrata uvijek otvorena. Ovim putem zahvaljujemo svim građanima koji nas obavijeste o kvarovima na vodovodu, propustima u našem radu i time pomažu da naša usluga bude jeftinija.

Nastavak ispod oglasa

Na kraju bih poručila: „Gospodo iz HDZ-a, čitajte Zakone, ne znate o čemu pričate“!!!

Na kraju želim dodati da sam kao odgovorna osoba željela prisustvovati tiskovnoj konferenciji ali sam na jedan vrlo nekulturan i bahat način udaljena, doslovno otjerana i to od strane predsjednika GO HDZ-a gospodina Branislava Šutića, a to dovoljno govori o demokraciji i kulturi.
Direktorica
Marina Legčević mag.oec.