Katarina Milković

PERUŠIĆ- Pećinski park Grabovača zadnjih se godina nametnuo brojnim aktivnostima, od kojih mnoge znatno nadilaze lokalne podcjenjivačke floskule po kojima kronično „niko ništa ne radi“. Upravo suprotno. Mlađahna ekipa ove ustanove polako se ekipira, ne nedostaje im entuzijazma i dobrih ideja koje su pretočili u nekoliko projekata. Pa ako sve meritorne komisije, ustanove i fondovi EU priznaju kako je riječ o doista sjajnim projektima, onda o svemu valja napisati pokoju riječ.
Ravnateljica Pećinskog parka „Grabovača“ Katarina Milković priredila je prezentaciju manjeg dijela dosadašnjih rezultata, sukus koji već iz prvih podataka zaslužuje pozornost javnosti.
-Uz mnogo dobrih rezultata za ovu godinu valja izdvojiti projekt edukativnog centra za koji smo se kandidirali na natječaj Ministarstva regionalnog razvoja i za Fondove EU. Taj je projekt provodio UNPD na području triju županija. Prikupili su preko 500 ideja, od kojih se profiliralo 87. Od tuda je izniknuo projekt „Velebitska inicijativa“ sa 13 projekata. Edukativni centar Pećinskog parka „Grabovača“ zauzeo je pri tome 1. mjesto. Projektna dokumentacija je već prezentirana i u Zagrebu, a radi se o prenamjeni Doma kulture u Perušiću i izgradnji multimedijalnog centra u kojem će se na najsuvremeniji način prezentirati povijest i nastanak speleoloških objekata Dinarida. Paralelno bi se izgradila konferencijska dvorana za seminare i druge skupove. Ukoliko sve ovo zaživi cijeli projekt stajat će oko 27 milijuna kuna. Drugi projekt se zove Centar za istraživanje krša i radio bi se u staroj školi u Studencima. Na taj ćemo način staviti u funkciju nešto što je gotovo zaboravljeno. Dali bismo školi nove sadržaje, laboratorij, okupili znanstvenike, volontere. Tako bi znanstvenici, ekolozi i ljubitelji prirode na jednome mjestu mogli raditi svako po svojim temama, biti na licu mjesta i organizirati školu u prirodi, rekla je između ostaloga ravnateljica Milković.
Ova Ustanova polako, ali sigurno zauzima svoje mjesto kako na turističkoj sceni Hrvatske, tako i po pitanju zaštite okoliša i prirode, ali i održivog razvoja ovog dijela Like. Zato je Pećinski park „Grabovača“ postao poznata i priznata Ustanova koja je ostvarila suradnju sa čitavim nizom obrazovnih ustanova diljem RH i EU, te je postalo jedino područje koje nema predznak “nacionalni”, ali je ipak član Asocijacije Parkovi Dinaridi.
M. S.