U okviru projekta „Godišnje hrvatske turističke nagrade“ Hrvatska turistička zajednica je i ove godine provela natječaj za izbor „DESTINACIJA GODINE“.

Natječaj je bio otvoren od 20. srpnja do 13. kolovoza, a u tom razdoblju od predstavnika turističkih zajednica  zaprimljene su ukupno 44 kandidature.

Sukladno bodovanju i kriterijima, destinacija GOSPIĆ jedan je od finalista unutar kategorije Najuspješnija destinacija kontinentalne Hrvatske.

Direktorica turističke zajednice grada Gospića Maja Strilić 6. rujna će u hotelu Korana Srakovčić u Karlovcu, održati prezentaciju svoje destinacije pred predstavnicima Radne skupine 2. kruga ocjenjivanja, a među kojima će biti predstavnici Ministarstva turizma (6 članova), Hrvatske turističke zajednice (5 članova), Hrvatske gospodarske komore (3 člana), Ekonomskog fakulteta u Zagrebu (2 člana), Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu u Opatiji (3 člana) te  Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli (2 člana).

Godišnje hrvatske turističke nagrade projekt su  Ministarstva turizma, Hrvatske turističke zajednice i Hrvatske gospodarske komore koji je nastao s ciljem daljnjeg poticanja konkurentnosti, inovativnosti i svijesti o održivom razvoju te podizanju kvalitete usluga i proizvoda u turističkom sektoru. Koncept godišnjih hrvatskih turističkih nagrada sastoji se od šest (6) kategorija: Destinacija godine, Nagrada za održivi turizam, Inovacija godine, Atrakcija godine, Nagrada poslovnom sektoru (Turistički cvijet – kvaliteta za Hrvatsku) i nagrada Ljudi u turizmu. Laureati će biti poznati na Danima  hrvatskog turizma koji predstavljaju najveći skup turističkih djelatnika u Hrvatskoj, koji okuplja između 1500 i 2000 sudionika. U višednevnom radnom djelu u kojem su sadržana stručna predavanja, prezentacije i radni sastanci, planiran je tradicionalni susret turističkih djelatnika s članovima Vlade RH te javna dodjela turističkih nagrada pojedincima, predstavnicima turističke industrije i najboljim odredištima koji su svojim radom i rezultatima zaslužili prestižna priznanja i nagrade.

Kako se radi o najznačajnijem godišnjem događaju takvog tipa u Hrvatskoj, svečana dodjela turističkih nagrada predviđena je uz televizijsko praćenje iste.

Domaćin Dana hrvatskog turizma 2018. je Grad Hvar, a organizatori su Ministarstvo turizma Republike Hrvatske, Hrvatska turistička zajednica i Hrvatska gospodarska komora.

Posljednji podaci u e- visitoru o dolascima i noćenjima turista potvrđuju da je pred Gospićem još jedna uspješna turistička godina. U prvih osam mjeseci ove godine najveći Lički grad zabilježio 8 posto više turista koji su ostvarili 10 posto više noćenja u odnosu na isto razdoblje prošle godine. U brojkama, ostvareno je 11.847 dolazaka i 29.755 noćenja. Na  prvom su mjestu domaći gosti sa 8468 noćenja slijede Talijani s ostvarenih 2145 noćenja , dok su treće mjesto zauzeli gosti iz Njemačke sa 2029 noćenja. Zanimljivo je istaknuti kako je primjetan rast gostiju iz Nizozemske, Španjolske,Rusije i Grčke.
To je rezultat svih nas te se iz tog razloga želim zahvaliti svim našim djelatnicima u turizmu bez kojih ne bismo imali tako dobre rezultate. Turistička zajednica je odradila niz promocija što kroz oglašavanja, što kroz sajmove, svjesni smo da bez dobrog proizvoda i dobro  osmišljene promocije nema rezultata stoga će turistička zajednica za 2019.godinu nastojati još intenzivnije pojačati promociju na određenim tržištima.

L.O./TZ GS