Grad i regija velikih potencijala

GOSPIĆ- Projekt „Poslovni uzlet Gospića“ okupio je danas u dvorani KIC-a brojne gospodarstvenike, poduzetnike, vlasnike OPG-a i općenito ljude iz gospodarske branše. Skup obogaćen brojnim radionicama i edukacijama zajedničkim su snagama organizirali Poslovni dnevnik, Grad Gospić i Ličko senjska županija. Kako se čulo u uvodu moderatora i predstavnika organizatora, zamjenika glavnog urednika Poslovnog dnevnika Vladimira Niševića, cilj događaja je poduprijeti malo i srednje poduzetništvo te obrtništvo. Riječ je o edukativnoj manifestaciji na kojoj će se poduzetnicima i obrtnicima omogućiti cjelodnevni besplatni seminari i edukacije. Poduzetnike će educirati renomirani stručnjaci iz raznih područja koji će polaznicima prenijeti svoja znanja i iskustva iz vlastite prakse. U ime Grada Gospića nazočne je predstavio zamjenik gradonačelnika Ivan Biljan.
-Zahvaljujemo što ste za nastavak ovoga projekta odabrani naš grad i pri tome prepoznali brojne uvjete za njegov gospodarski napredak, ali i naša nastojanja da stvorimo što bilje uvjete za takav napredak. Grad Gospić već niz godina ulaže znatna sredstva i mnogo truda kako bi se stvorili uvjeti za razvoj gospodarstva. Izgrađena i dalje se gradi najmodernija infrastruktura neophodna za takav napredak. Naša Poslovna zona je ove godine na određeni način gotovo zaokružila nove poslovne subjekte čija će proizvodnja značiti nova radna mjesta i novi iskorak u gospodarskom smislu, rekao je u pozdravnom govoru Ivan Biljan. Pročelnica Odjela za gospodarstvo ličko-senjske županije Ana Rukavina Stilinović govorila je o brojnim komparativnim prednostima Ličko-senjske županije, lije se gospodarstvo bazira na turizmu, OPG-ima i poljoprivrednim potencijalima.
-Ličko-senjska županije je županija s najvećom raznolikostima u Hrvatskoj, u kojoj su sadržana nacionalna parka i Park prirode Velebit. Više od 30% ovog prostora nalazi se pod nekim oblikom zaštite prirode. Zato smo idealna županija za razvoj ekološke poljoprivrede i turizma i u tom smislu ulažemo velike napore koji su već urodili plodom. Ipak, sve ovo nam uvjetuje, usmjerava, ali i ograničava nas u razvoju koji strateški moramo bazirati upravo na spomenutom turizmu i eko-proizvodnji, uz primjenu najviših standarda zaštite okoliša. Treba istaknuti kako nam se svake godine povećava broj dolazaka i noćenja turista, raste broj Obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava i sve se više namećemo kao regija velikih potencijala i budućnosti, rekla je u svojem govoru pročelnica Stilinović.
Poseban dio današnjeg skupa bila je panel rasprava na kojoj su sudjelovali Natalija Božičević, ravnateljica JUNP Plitvička jezera, Milan Kranjčević, direktor Županijske komore Otočac, Nikola Vidaković, direktor tvrtke „Agrovelebit“ iz Lovinca i Damir Tušak, predsjednik LAG-a Lika.

H. J.