U petom ciklusu istraživanja, Institut za javne financije ponovno je analizirao i ocijenio transparentnost proračuna svih županija, gradova i općina u Republici Hrvatskoj.

Drugu godinu za redom Institut za javne financije dodijelio je Gradu Novalji najvišu ocjenu (5) i priznanje za transparentnost proračuna.

“Kako je Vaš Grad osvojio maksimalan broj bodova, u ime Instituta za javne financije čestitam Vam na osvojenom priznanju za transparentnost gradskog proračuna,” stoji u dopisu koji je upućen Gradu Novalji, a kojeg je potpisala ravnateljica Instituta Katarina Ott.

Transparentnost lokalnih proračuna za potrebe ovog istraživanja mjeri se na temelju pet pravovremeno objavljenih proračunskih dokumenata: prijedloga proračuna, izglasanog proračuna, polugodišnjeg i godišnjeg izvještaja o izvršenju proračuna te proračunskog vodiča za građane. Prema istraživanju Instituta, županije su ponovno najtransparentnije jedinice s prosječnom ocjenom 4.9, što znači da je njih 85 posto objavilo svih pet dokumenata. Gradovi su ocijenjeni s 4.3, a općine 3.8.

L.O./GN