Prema istraživanju Instituta za javne financije, koje potpisuju Katarina Ott, Mihaela Bronić i Branko Stanić, Grad Senj prvi je među gradovima u Republici Hrvatskoj po povučenim sredstvima iz EU fondova u razdoblju od 2011.-2014. godine.

Od ukupno iskorištenih 309 milijuna kuna u navedenom razdoblju, gradovi su privukli više od polovice sredstava ili 155,8 milijuna kuna, županije manje od trećine ili 94,7 milijuna kuna, a općine manje od petine ukupnih sredstava, odnosno 58,4 milijuna kuna.

Najviše je sredstava privukla Splitsko-dalmatinska županija (29 milijuna kuna), no po stanovniku je to tek 64 kune, dok je druga po redu Virovitičko-podravska županija s 19 milijuna kuna ili 228 kuna po stanovniku.

Među gradovima vodi Senj s 18 milijuna kuna ili čak 2.563 kune po stanovniku. Slijede Osijek, Križevci, Zagreb i Koprivnica, svaki s oko 10 do 11 milijuna kuna, ali sa znatno manjim iznosima po stanovniku – Zagreb primjerice sa samo 13 kuna po stanovniku.

Ako se promatra prosječni udio pomoći EU-a u ukupnim pomoćima koje je lokalna jedinica primila u promatranom razdoblju, ističu se gradovi Senj sa 46 posto, Donji Miholjac i Jastrebarsko (iznad 30 posto), općine Magadenovac sa 40 posto, te Goričan, Svetvinčenat, Podravska Moslavina i Primošten (iznad 30 posto).

L.O./I.

Tablica_D2