Građani sve češće vraćaju nelegalna ubojna sredstva

GOSPIĆ – Rezultati dragovoljne predaje oružja, streljiva i minsko-eksplozivnih sredstava na području Policijske uprave ličko-senjske sve su bolji. Ministarstvo unutarnjih poslova je u više navrata produljivalo rokove za registraciju oružja kojega građani nelegalno posjeduju. Nacionalna akcija „Manje oružja-manje tragedija“ odnosi se i na dragovoljnu predaju svih vrsta oružja, streljiva i minsko-eksplozivnih sredstava koji se ne mogu legalizirati. U odnosu na prva 2 mjeseca 2013. godine, u siječnju i veljači ove godine na području PU ličko-senjske predano je više zabranjenih ubojnih sredstava. Tako su građani lani u navedenom razdoblju policiji predali 3 ručne bombe, 1 minu, 2 puške, 22 komada ostalih minsko-eksplozivnih sredstava i 2622 komada streljiva raznog kalibra.

Tijekom siječanja i veljače 2014. godine te su brojke uglavnom znatno veće. Predano je  0,2 kg eksploziva,  čak 23 ručne bombe, 19 mina,  2 puške, 40 komada ostalih minsko-eksplozivnih sredstava i  3279 komada streljiva raznog kalibra.

Nastavak ispod oglasa

Povećanje količine dragovoljno predanih ubojnih predmeta u PU ličko-senjskoj tumače kao povećanu svijest građana o opasnostima ilegalnih kućnih arsenala. Ovome su svakako doprinijele brojne akcije policije, edukacije, medijske kampanje, ali nažalost i povremene tragedije koje se dešavaju zbog nelegalnog držanja naoružanja i ostalih ubojitih sredstava u privatnom posjedu.

I. R.