Gradilišta u utrci s vremenom

-

       KORENICA- Nakon što je rebalansom gotovo udvostručen ovogodišnji Proračun Općine Plitvička jezera, mjeseci rujan i listopad u znaku su brojnih aktivnosti na tome području. Dio projekata već je realiziran, a razrovana glavna ulica dovoljno svjedoči o tome kako nije sve gotovo. Načelnik općine Boris Luketić nabrojao nam je najvažnije projekte, od kojih  se, kako ističe, očekuje znatno poboljšanje kvalitete života mještana naselja Korenica i okolnih sela.

Načelnik Boris Luketić
Načelnik Boris Luketić

-U tijeku su radovi na dogradnji  Dječje vrtića „Slapić“ koji će do travnja 2015. godine imati 5 novih prostorija i novi krov. Investicija je vrijedna 2.2 milijuna kuna, a sredstva su  uložena od strane Općine i 470 tisuća kuna od Ministarstva regionalnog razvoja. To će značiti da na godinu neće postojati lista čekanja za upis djece u vrtić. Radove izvodi tvrtka „Špelić““ iz Slunja. Vidjeli ste razrovane ulice kroz središte Korenice. To je projekt  Hrvatskih cesta koje ga i financiraju, dok je naša Općina za uređenje nogostupa izdvojila 750 tisuća kuna. Radove izvodi „GS gradnja“ iz Gospića. U središtu Korenice gradi se rotor kako bi se smanjila brzina kretanja vozila kroz središte mjesta i tako povećala sigurnost svih sudionika u prometu. Za asfaltiranje nerazvrstanih cesta već izdvojili  2 milijuna kuna pa je na taj način uređeno 30 cesta i ulica  u Korenici i okolici. Taj je projekt do kraja završen.  U Korenici se postavljaju i cijevi za kanalizacijski sustav, a te radove obavlja splitska tvrtka „Colas“. Vodo opskrba je desetljećima bila  najveća „rak rana“ nače općine i u poboljšanju stanja već je puno toga učinjeno. Najveći problem i dalje je vodovod do mjesta Poljanak. Više instance za sada ne daju nikakva rješenja, pa tako niti dozvole. Problem je u činjenici da je riječ o dijelovima Nacionalnog parka Plitvička jezera pa su svi projekti za to područje pod „povećalom“ resornog ministarstva i zaštitarskih resora. Nema sumnje da se ovo mora riješiti, ali će trebati više malo više vremena dok struka ne kaže svoje i odobri nam radove. Obnavlja se vodovod do sela  Rudanovac, gdje je već izgrađen novi vodo-sprem. U prvoj fazi smo pripremili 250 tisuća kuna. Poslove obavlja naš „Komunalac“ koji je na natječaju izabran kao najbolji ponuđač. Vodovod za Rudanovac je postojao od ranije, ali je dotrajao i mora se potpuno obnoviti, rekao nam je načelnik Boris Luketić. Govoreći o terminima okončanja pojedinih projekata i ukupnoj dinamici njihova izvršenja načelnik Općine Plitvička jezera oprezno ističe vremenske (ne)prilike.

Nastavak ispod oglasa

– Svjedoci smo da je ovo ljeto bilo u znaku loših vremenskih uvjeta za građevinare. Nemoguće je znati kada će pasti veći snijeg i sasvim onemogućiti nastavak radova. Zato se na svim spomenutim radilištima radi neprestano, doslovno u trci s vremenom, zaključio je Boris Luketić.

M. S.