Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović primio je izaslanstvo međunarodne nevladine organizacije „Gradonačelnici mira“ koju su predvodili gradonačelnik Nagasakija Tomihisa Taue i gradonačelnik Biograda na moru Ivan Knez.

Gradonačelnici su upoznali predsjednika Republike Josipovića sa svojom mirovnom inicijativom koja se zalaže za sprečavanje širenja nuklearnog naoružanja u svijetu, a nastala je nakon tragičnih posljedica koje su ostavili napadi atomskim bombama na Hirošimu i Nagasaki.

Predsjednik Josipović podržao je nastojanja gradova koji su se pridružili ovom pozivu i dali podršku Hirošima-Nagasaki protokolu protiv nuklearnog naoružanja kao i polaganju kamena iz Hirošime u Vukovaru što će predstavljti simboličan poziv na mir u svijetu. Slijedio je sastanak u Poglavarstvu grada Zagreba a potom i posjet gradu Otočcu.
Gradonačelnik Nagasakija Tomihisa Taue u Otočcu je izjavio da je organizacija „Gradonačelnici mira“ međunarodna nevladina organizacija osnovana je prije 30 godina (1982. godine) i do sada ima 5221 člana.

– „cilj organizacije je otklanjanje nuklearnog oružja u svijetu do 2020. godine kao i zaštititi građane, odnosno cilj svakog gradonačelnika je zaštititi svoje građane od posljedica nuklearnog rata. Hrvatsku smo posjetili kako bi upoznali predsjednika Josipovića sa organizacijom i na taj način dobili još više članova. Kad je riječ o nuklearnom naoružaju i nuklearnoj energiji koju ste vi spomenuli, mi nikako ne prihvaćamo upotrebu nuklearnog oružja u nikakvu svrhu, no kad je riječ o nuklearnoj energiji onda smo stava da ju treba upotrebljavati na drugačiji način, sa puno većom zaštitom od one koja je bila do sada“ – kazao je gradonačelnik Nagasakija Tomihisa Taue.

Gradonačelnik Biograda na moru Ivan Knez primio je poziv za članstvo u organizaciju početkom 2007. godinekoje su i potpisali te slove kao preteče hrvatskog pokreta za uklanjanje nuklearnog oružja. Gradonačelnik Biograda na moru Ivan Knez kaže da su potpisali članstvo prije četiri godine i da kad sad pogleda, raduje ga sama spoznaja da je danas 32 grada iz Hrvatske član ove organizacije.
– „ raduje me što imamo zavidan broj gradova koji su članovi ove organizacije među kojima je i grad Otočac. Ovom prilikom zahvaljujem gradonačelniku Barkoviću koji je prepoznao organizaciju i viziju ovoga projekta. Važno je napomenuti da organizacija nije politička a kako se u njoj 5221 grad iz cijelog svijeta okuplja, to je i pokazatelj stremljenja ka uklanjanju nuklearnog oružja u svijetu“ – istaknuo je Knez.

Pročelnik grada Ipresa iz Belgije Filip Deheegher izdvojio je svoja iskustva i sjećanja vezana za uključivanje u organizaciju njegovog grada u organizaciju „Gradonačelnici mira“, posebno naglasivši kako su Nagasaki i Hirošima i njegov grad Ipres povijesno povezani, jer je na ta dva japanska grada u II. Svjetskom ratu bačena atomska bomba dok je na njegov grad u I. Svjetskom ratu upotrebljen plin. Filip Deheegher istaknuo je da je uklanjanje nuklearnog oružja u svijetu moguće podići na veću razinu ako u organizaciji budu imali što veći broj „Gradonačelnika mira“.

Gradonačelnik Otočca Mario Barković nije krio zadovoljstvo što su predstavnici svjetske organizacije nakon prijema u predsjedničkom uredu u Zagrebu, te prijema u Poglavarstvu Zagreba posjetili grad Otočac.

– „ zadovoljstvo mi je što su „Gradonačelnici mira“ u Otočcu, predvođeni gradonačelnikom Nagasakija i potpredsjednikom organizacije „Gradonačelnici mira“ Tomihisa Taue. Naš Otočac postao je član ove organizacije prije dvije godine, stoga nas raduje da je naš gost bio i gradonačelnik prijateljskog grada Biograda na moru Ivan Knez. Naš je plan sudjelovanje u brojnim svjetskim i europskim organizacijama preko kojih bi mogli promovirati naš grad Otočac, a u ovom slučaju konkretno mislimo na Japan i Japance koji su naši tradicionalni posjetitelji, no cilj nam je da se povežemo i na gospodarskom planu. Uvjeren sam da će promidžba Otočca na kvalitetan način, kao što je u sudjelovanje u svjetskoj organizaciji „Gradonačelnici mira“ uveliko pridonijeti promidžbi ali i realizaciji konkretnih poslova u vremenu koje dolazi „ – kazao je Barković.

Dražen Prša