Dječji vrtić „Ciciban“ bio je godinama žrtva lokalnih političkih prijepora u Otočcu. Protiv njega, kao i oko mnogih projekata, urotilo se Gradsko vijeće koje je imalo neku svoju viziju razvoja Otočca. Čak su u jednom trenutku vijećnici HDZ-a javno izjavljivali kako će „HDZ napraviti novi vrtić“, jedino što javnosti tada niti do danas nisu definirali s čijim bi se novcem to trebalo dogoditi.

Nedavno smo javljali o preseljenju inventara vrtića iz stare zgrade. Zbog epidemije COVID-19 novi bi vrtić trebao početi s radom početkom travnja. Što taj novi resurs znači za mlađe obitelji Grada Otočca definirao nam je gradonačelnik Otočca Stjepan Kostelac(LiPO).
-Izgradnjom novog vrtića njegov kapacitet povećao se sa 70, na 180 djece. Bila je to nasušna potreba Otočca. Trenutno je vrtić u fazi preseljenja i u travnju bi trebao započeti s radom. Najvažnije je to što ćemo od sada moći zbrinuti djecu koja zbog smanjenog kapaciteta starog vrtića nisu mogla imati smještaj. To nam zaista puno znači i u demografskom smislu. U novom vrtiću smo zaposlili još šest osoba. Ukupni troškovi rada novog vrtića povećat će se godišnje na oko četiri milijuna kuna, ali sve to ima uporište u činjenici da će sva djeca sada biti zbrinuta u toj ustanovi. Na ovaj način omogućava se i stimulira ostanak mlađih obitelji u Otočcu, što će se svakako pozitivno odraziti na demografsku sliku grada i povećavanje nataliteta, rekao nam je gradonačelnik Kostelac.

Izgradnju novog Dječjeg vrtića obavilo je splitsko poduzeće „Brodogradnja“ d.o.o. Projekt je sufinanciran u iznosu od 7.448.000 kuna kroz mjeru 07 “Temeljne usluge i obnova sela u ruralnim područjima” iz Programa ruralnog razvoja RH. Ukupna vrijednost obavljenih radova novog Dječjeg vrtića „Ciciban“ je 11.002.268,33 kuna bez PDV-a. Na ovaj je način Otočac dobio moderno i funkcionalno zdanje primjereno potrebama najmlađe populacije i njihovih roditelja.

L. O.