Gradonačelnik nastavlja sa opstrukcijom i omalovažavanjem gradske većine u Gradskom vijeću Grada Gospića

0

Gotovo dva i pol mjeseca Gradsko vijeće Grada Gospića nije održalo svoju redovnu sjednicu. Malo smo zavirili u Statut Grada Gospića kako bi se upoznali sa svim zakonskim procedurama oko rada Vijeća i gradonačelnika. Naime, glavni razlog ne zasjedanja Gradskog vijeća  leži u činjenici da nije zaprimljen značajniji broj materijala  od strane gradonačelnika na razmatranje, bilo prijedloga akta ili bitnijih odluka koje bi trebale biti upućene na klupe gradskih vijećnika koji bi odlučivali o njihovom donošenju.

Zapitajmo se: kako je moguće da izvršna vlast, odnosno gradonačelnik nema nikakvih potreba odnosno projekata koje bi predočio Gradskom vijeću na razmatranje? Upućeni kažu da je spletkarenje glavna briga aktualnog gradonačelnika, a kako bi se održao na vlasti gradonačelnikovi ljudi učestalo pohode pojedine vijećnike gradske većine ne bi li kolokvijalno kupili njihovu naklonost.

Oglas

Već je postalo jasno da novih projekata nema i da se gradonačelnik krpa projektima prošle vlasti – samo do kada?!? No, bez Gradskog vijeća nema ni bitnih odluka odnosno ni razvoja, a ni života grada. Vijeće odlučuje o svim bitnim segmentima života građana kao što je  stanovanje, prostorno planiranje, komunalno gospodarstvo, promet i dr.

Za podrobnije informacije obratili smo se i predsjedniku Gradskog vijeća Petru Radoševiću. U razgovoru nam je potvrdio da suradnja ne doliči demokratskoj praksi i ako se ovako stanje nastavi  ubrzo će biti primoran sazvati sjednicu Gradskog vijeća bez gradonačelnikovih akata. Gradonačelnik na sve moguće načine pokušava umanjiti značaj Gradskog vijeća, odnosno gradske većine u vijeću čemu svjedoči činjenica da gotovo četiri mjeseca od konstituiranja Vijeća nije omogućio gradskoj većini korištenje ureda Grada i gradskih službi čime izravno onemogućuje njihov rad, a što je  bio dužan učiniti, što nam je potvrdio predsjednik kluba vijećnika Petar  Krmpotić.

Da se gradonačelnik posprdno odnosi prema gradskoj većini govori i zaprimljeni dopis koji nam je predsjednik kluba vijećnika priložio, a kojim se omogućava korištenje gradske vijećnice samo dva sata prije zakazane sjednice, koje nema gotovo tri mjeseca. Do današnjeg dana za predsjednika vijeća koji predstavlja gradsku većinu u vijeću, a time i građane,  nije omogućen jedan gradski ured čime bi se omogućio bolji kontakt sa svim gradskim uredima i službama pa i sa samim gradonačelnikom, a time bi bio i lakši rad gradskih vijećnika, ističe u razgovoru, a što bi bilo realno s obzirom na status Grada Gospića kao grada, što je u drugim sredinama i velikim gradovima normalna stvar.

Razlog je više nego jasan. Spriječiti gradskim vijećnicima svaki kontakt sa gradskim službenicima koji se konstantno zastrašuju, pa i putem medija kako nebi slučajno sa gradskim vijećnicima bili u kontaktu i prenosili im informacije na koje kao vijećnici grada imaju zakonsko pravo. Sve je jasnije kako je ova godina izgubljena za sve razvojne projekte, ali je jasno kako i gradski vijećnici imaju svoje vrijeme tolerancije, ali i mandate povjerene od građana, te da mogu lako okrenuti leđa gradonačelniku ukoliko nastavi sa ovakvim ponašanjem i odnosom prema Gradskom vijeću kao predstavničkom tijelu grada. Vijećnici zaključuju: ili ćemo raditi za što smo svi jednako izabrani ili neka građani odluče ponovno!

L.O.