Gradska blagajna u plusu, oporba suzdržana

-
-

GOSPIĆ – 11. sjednica Gradskog vijeća Grada Gospića započela je pritužbama oporbe na nadopune dnevnog reda. Oporba je u glas napala vladajuće zbog nadopuna, jer, prema njima, nadopune u istome mogu ići samo u nužnim situacijama.  Gradonačelnik Krmpotić u odgovoru oporbi se složio s dnevnim redom bez dopuna, ali je kazao kako je to legitimno pravo sukladno zakonu i poslovniku te da aktualne izmjene dnevnog reda ne ovise o njima, već o drugim institucijama od kojih čekaju odgovore.

Aktualni sat pljuštio je pitanjima oporbe.  Vijećnik Rogić iskoristio je svoje pitanje za napad na Radio Gospić koji se, prema njegovim riječima, “ne da slušati”, a uz to je bez kvalitetne uređivačke politike i “prave” muzike. Na prozivku mu je odgovorio gradonačelnik Krmpotić koji je naveo kako je Radio bio financiran od strane Grada kao ustanova. Krmpotić je kazao da se Radio trenutno plaća po fakturama koje im ispostave za obavljene usluge, a Grad je pripomogao u nabavi tehničke opreme radi bolje čujnosti.  Osim toga Krmpotić navodi da je u vrijeme osnutka Radio Gospića na snazi bio drugi zakon o medijima te kako Grad Gospić kao suosnivač ima udio od 25 %, ali i obvezu financiranja.

Nastavak ispod oglasa

Vijećnika Šarića zanimalo je koji su rokovi za obnovu zgrada u Ličkom Osiku jer se približava zima. Na pitanje mu je odgovorila zamjenica gradonačelnika Marta Grgurić kazavši da se u 145 radnih dana mora završiti obnova prvih šest zgrada, a zatim slijedi obnova pročelja i krovova u idućih osam objekata. Za zimu je predviđena obnova unutrašnjosti zgrada. Radi se na katalogu zgrada za obnovu, spremna je projektna dokumentacija te se radi na prilazima zgradama.

Vijećnicu Anelu Serdar Pašalić zanimalo je što je s asistentima u nastavi na području grada. Odgovor je dobila od zamjenice gradonačelnika Marte Grgurić koja navodi kako na području grada Gospića 18 djece ispunjava pravo na asistente u nastavi. Trenutno je 6 asistenata u nastavi prisutno u školama u Gospiću – četiri u OŠ Gospić i dva u školi Lički Osik. Grgurić je kazala da se iščekuju rezultati natječaja, a vrijednost projekta na koji se grad prijavio je 1.9 milijuna kuna, a 200 tisuća je već osigurano iz proračuna.

Nikola Maras pozvao je gradonačelnika da kaže koliko Grad izdvaja za lokalne portale i koji su to s kojima Grad ima ugovor o suradnji. Krmpotić mu je kazao kako grad nema, niti će, dok je on gradonačelnik, imati ugovore s portalima jer bi u tom slučaju kod građana postojala sumnja na pokušaj kupovine naklonosti medija.

Karla Starčevića je zanimalo što će Grad poduzeti kako bi pomogao poljodjelcima koje je zadesila elementarna nepogoda. Odgovorio mu je gradonačelnik Krmpotić da će Grad s nadležnim institucijama putem raznih programa osigurati pomoć poljodjelcima.

Luku Matijevića ispred vladajuće koalicije pitao je kako će se nove porezne izmjene reflektirati na gradski proračun i kako nadopuniti razliku. Odgovorio mu je gradonačelnik kazavši kako je grad sveukupno izgubio 7 milijuna kuna prihoda zbog nove porezne politike. Uz to Krmpotić je kazao kako taj teret neće biti svaljen na leđa građana te da se neće povećavati prirez i cijene vrtića.

U izvještaju proračuna za prvih šest mjeseci Grad Gospić je ostvario prihode u iznosu od 29,7 milijuna kuna, od čega je plusa 729 tisuća. Uzevši u obzir prošlogodišnji višak, sveukupno se radi o iznosu od 1.7 milijuna kuna koji je predviđen za razne projekte, čišćenje snijega zimi i sl.
U nastavku sjednice prihvaćene su i druge točke dnevnog reda među kojima su Odluka o razrješenju i imenovanju ravnateljice Kulturno Informativnog centra Gospić, Odluka o osnivanju Savjeta mladih grada Gospića i Izvješće o korištenju sredstava proračunske zalihe za razdoblje od 01. do 31. srpnja i od 01. do 31. kolovoza 2014. godine.

L.O.