Gradski deficit sveden na „nulu“

5

    GOSPIĆ – Peta po redu sjednica Gradskog vijeća Grada Gospića  pod  predsjedanjem Petra Radoševića održana je jučer poslijepodne  u prostorijama  Kulturno informativnog centra.  Oporbeni su vijećnici izrazili  negodovanje jer je vijećnica ustupljena Županijskoj skupštini pa su  predsjednik Gradskog vijeća Petar Radošević i gradonačelnik Grada Gospića Petar Krmpotić podsjetili kako  su  Grad Gospić i Ličko-senjska županija zajedničkim sredstvima uredili  i opremili Gradsku vijećnicu, a  prednost je ovoga puta dana Županijskoj skupštini jer su svoju sjednicu najavili ranije. Osim toga odgovoreno je kako je tren održavanja sjednica vijeć po svim Mjesnim odborima gdje su uvjeti za rad višestruko skromniji nego li u KIC-u. Tijekom aktualnog sata vijećnik HSP-a Andrija Benkovića zatražio je od predsjednika vijeća Petra   Radoševića da Aktualni sat traje 71 minutu zbog činjenice da  vijeće ima 17 vijećnika. Ujedno je od Grada Gospića zatražio pismeno očitovanje o  podatku po kojem je direktorica TZ Grada Gospića Maja Strilić  neuspješno polagala stručni ispit. Za  rad gospićke turističke zajednice zanimao se i  SDP-ov vijećnik Nikola Maras koji je iznio podatke o navodno velikim troškovima korištenja službenog mobitela i telefona, kao i o  ostalim troškovima koji su, prema njegovom sudu , enormno veliki. Maras je također izrazio nezadovoljstvo pismenim odgovorom poduzeća „Usluga“ od kojeg je zatražio detaljno stanje vodovodnog kanalizacijskog sustava.  Ipak,  vrhunac animoziteta na relaciji HDZ i koalicijski partneri s jedne, te  oporbe  s druge strane, bio je trenutak kada je Nikola Maras od gradonačelnika Petra Krmpotića zatražio podatke o kupnji gradskog stana, uz upit „kakav je to osjećaj imati na raspolaganju službeni automobil 24 sata dnevno“.

-Stan sam kupio javljajući se na natječaj, barem kao još tisuću građana ovoga grada, rekao je gradonačelnik Krmpotić.  Tada je za kupnju stana bio nadležan DORH, sklopio sam kupoprodajni ugovor i sve je bilo po zakonu. Što se tiče pitanja o  osjećaju kako je voziti službeni auto reći ću da za razliku od vaše partijske drugarice  pokazujem socijalnu osjetljivost i vozim polovnog Gofa. Ne zato što sam hiper-senzibilan, nego zato što sam svjestan u kojem vremenu živimo. Maksimalno smo educirali  uporabu  svih službenih automobila. S obzirom na veličinu proračuna  moram reći da gradonačelnik vozi automobil niže klase. Vi se g. Maras volite igrati istražitelja, tužitelja, a podsvjesno i suca. Počistite u svom dvorištu, pa tek onda kritizirajte o temama na koje čovjek ne zna kako bi dao eksplicitan odgovor.  Ja kao gradonačelnik i Gradska uprava držimo se zakona.  O racionalnom poslovanju unatoč teškim financijskim okolnostima kazuje i podatak da  smo deficit sveli na nulu. Ne znam kako odgovoriti na pitanja vas kao jednog od predstavnika kada tražite da izrazim svoje osjećaje. Dio pitanja koji mi se upućujete kao da je sastavljen na šanku, rekao je gradonačelnik Krmpotić i dodao kako se neprestano  provociraju pitanja vezana uz njegov stan, dok u redovima oporbe sjede ljudi koji su gradske stanove kupili za pet, a prodali za 50 tisuća eura.

Oglas

     Neovisni vijećnik  Karlo Starčević požalio se na navodno slabi i zanemarujući odnos Grada Gospića prema Pazarištima, posebice kada je u pitanju javna rasvjeta. Na pitanje je odgovorio zamjenik gradonačelnika Ivan Biljan rekavši kako postavljanje stupova javne rasvjete nije dovršeno jer nije bio sredstava da bi se postavila 44 stupa, koliko je planirano. Marijan Brkljačić iz kluba HSP-a iznio je podatak po kojemu Grad Gospić za zaposlenike izdvaja više od 37 % prihoda, dok je zakon predvidio svega 20 %. Demantirao ga je  gradonačelnik Krmpotić rekavši da Grad Gospić na plaće izdvaja nešto više od 13% vlastitih prihoda. Zamjenica gradonačelnika Marta Grgurić odgovarala je na pitanja iz društvene domene, a među njima i na pitanje dočeka Nove godine na središnjem gradskom trgu. Doček će biti organiziran kao i svake godine, rekla je zamjenica gradonačelnika, ali ove godine zbog štednje u skromnijem obimu i uz domaće glazbenike. Zbog kratkoće vremena i puno postavljenih pitanja predsjednik Gradskog vijeća Petar Krmpotić prekinuo je Aktualni sat nakon  nešto više od 60 minuta, što je izazvalo negodovanje oporbe, a vijećnik HNS-a Ernest Petry napustio je sjednicu i obratio se javnost priopćenjem u kojem je postavio pitanja koja nije uspio uputiti tijekom sjednice.

   Od ostalih točaka Dnevnoga reda  veliko je zanimanje izazvao  rebalans Proračuna za  2013. godinu koji je smanjen za 4.2 %  i iznosit će  66. 571 755 kuna.  Jedan od razloga ovakvog rebalansa  pojasnio  je zamjenik gradonačelnika Ivan Biljan jer je resorno ministarstvo uskratio  Gradu Gospiću 2 milijuna kuna za održavanje i izgradnju nerazvrstanih cesta.

M. S.