Gradsko vijeće grada Otočca na današnjoj je sjednici dalo suglasnost Upravi trgovačkog društva „Komunalac“ na provedbu ulaganja u „Vodovod naselja Dabar“ a u sklopu Programa ruralnog razvoja RH za razdoblje 2014.-2020. godine.
Po riječima dir. „Komunalca“ Marine Legčević riječ je o izgradnji vodovodne mreže prema mjestu Dabar, nedaleko Otočca, dužine 8,2 kilometara koje ima 118 stanovnika, čija je ukupna vrijednost radova 13,2 milijuna kn od čega je do sada uloženo 4,5 milijuna kn.
Dobivanjem suglasnosti od GV grada Otočca poduzeće Komunalac sa se može kandidirati na fondove ruralnog razvoja što traje od 05.09. do 05.10. 2016. godine.
Financiranje izgradnje vodovoda za Dabar obavljat će se u omjeru 85 posto sredstvima EU i 15 posto sredstvima RH.
Inače, 40 milijuna eura je na raspolaganju za ovakve i slične projekte, no oko 170 komunalnih poduzeća ima namjeru kandidirati se za svoje potrebe, tako da u prosjeku oko 250.000 eura se dijeli iz jedne „košarice“ na komunalna poduzeća.
Stanovnici mjesta Dabar neće morati svojim financijskim sredstvima učestvovati u financiranju izgradnje vodovodne mreže već će tek izgraditi svoje mrežne priključke.
Inače, na području Grada Otočca vodovodnom mrežom ostala su nepokrivena naselje Dabar i Ramljani, manji djelovi Ponora i Brloške Dubrave.
Bez razlike na nastojanja i brojne poslove gubitci vode iz vodovodnog sustava na području grada Otočca po riječima dir. Legčević su oko 80 posto, unatoč poslovima zamjene, rekonstrukcije vodovodnih dionica, a najizraženiji problemi u zadnje vrijeme bili su u Švici.
Dražen Prša