Gradu Otočcu “Energetska povelja”

U Gradskoj kući u Otočcu danas je gradonačelniku Otočca Mariu Barkoviću regionalna koordinatorica za „Sustavno gospodarenje energijom u gradovima i županijama“ (SGE) i predstavnica UNDP-a Jelena Atlić McColgan uručila „Energetsku povelju gradonačelnika i župana Republike Hrvatske“. Bila je to prigoda da se održi i radni sastanak sa članovima Gradske uprave kako bi se dogovorili naredni koraci provedbe SGE projekta.

Kako je pojasnila Jelena Atlić McColgan „Energetska povelja“ je deklaracija predstavnika lokalne i područne samouprave, kojom se iskazuje svjesnost i politička volja o potrebi gospodarenja energijom na lokalnoj razini, brizi o zaštiti okoliša te racionalnom gospodarenju resursima na dobrobit lokalne zajednice i svih građana. Energetsku povelju su potpisali predstavnici svih 127 gradova i 20 županija Republike Hrvatske kao prvi korak uključenja u provedbu aktivnosti SGE projekta, dok se uspješna suradnja provodi sa 87 gradova.

Nacionalni projekt Sustavno gospodarenje energijom u gradovima i županijama (SGE) provodi Program Ujedinjenih naroda za razvoj u Hrvatskoj (UNDP Hrvatska) u suradnji s Ministarstvom gospodarstva, rada i poduzetništva, Ministarstvom graditeljstva i prostornog uređenja i Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u sklopu zajedničkih aktivnosti poticanja energetske efikasnosti u Hrvatskoj. SGE je usmjeren na zgrade u vlasništvu jedinica lokalne i regionalne samouprave, a glavni su mu ciljevi primjena modela kontinuiranog i sustavnog gospodarenja energijom, strateškog planiranja energetike i održivog upravljanja energetskim resursima na lokalnoj i regionalnoj razini.

Dražen Prša