GSS dobio prve bespilotne letjelice

GSS prvi dronovi
GSS prvi dronovi

Danas je HGSS primio prvu donaciju bespilotnih letjelica (dronova) kao uvod u program potpunog opremanja bespilotnim letjelicama.
Alen Zorić, pročelnik komisije za potrage HGSS kazao je kako će ove letjelice, kao dopuna postojećim resursima i procedurama, omogućiti veću kvalitetu i brzinu potraga, te veću sigurnost za spasioce i stradale.
– U idućoj fazi cilj nam je opremiti bespilotnim letjelicama sve naše Stanice i obučiti posade. Međutim, za nas ovo znači ulazak u ovo vrlo dinamično područje gdje možemo unaprijediti naše potrage i spašavanja u skladu s najvišim svjetskim standardima, ali i nadograditi naše postojeće kompetencije kako bismo ponudili i druge usluge za koje smo jedinstveno pozicionirani, kazao je Zorić.

Nenad Bakić, koji je letjelice donirao je izjavio: “Opremanje bespilotnim letjelicama HGSS-a se uklapa u moj projekt ‘Croatian Makers’ opremanja škola i klubova koji rade s mladima opremom za robotiku i automatiku. U sklopu njega su, s obzirom na globalnu dostupnost opreme i  znanja, mogući i napredni projekti poput sklapanja, ali i razvoja i proizvodnje čak i bespilotnih letjelica. Znanje i oprema su danas dostupni svima, stvar je samo u dobroj volji i financijama. Mislim da pomoću specifikacija HGSS-a možemo vrlo brzo razviti vrhunske proizvode upravo u segmentu naprednih upotreba bespilotnih letjelica i to, štoviše, u radu s mladima.

Nastavak ispod oglasa

Ove donirane letjelice su najmodernije i najbolje u svojoj klasi i naročito pogodne za HGSS. Obećajem da ćemo na ovaj ili onaj način u najskorije vrijeme HGSS opskrbiti flotom od barem 10-ak letjelica koje će u ovom trentuku zadovoljiti njihove primarne potrebe – dodao je Bakić.

L.O./HGSS