GSS spasio njemački par, tri dana bili zarobljeni na Velebitu

Jednu od zahtjevnijih akcija spašavanja gospićkom GSS-u priredio je mladi par iz Njemačke koji je zapeo usred Velebita, točnije na prijevoju Alan.

F.R. (24) i S.U. (25) zapeli su u svom terenskom automobilu u snježnome nanosu. Tako zakopani proveli su tri dana, a GSS-u poziv u pomoć stigao je 20. siječnja oko 10.30 sati.

Nastavak ispod oglasa

Njemački pustolovi pokušavali su se sami otkopati, no na kraju su odlučili pozvati pomoć. Alen Zorić, voditelj HGSS Gospić, u priopćenju kaže kako je prvo što su pitali jest kolika je cijena spašavanja, jer za razliku od Hrvatske, u mnogim zemljama spašavanje se skupo naplaćuje.

U početku mladi Nijemci nisu znali ni gdje se točno nalaze no lokacija je ipak utvrđena. Alanov prijevoj mjesto je poznato po nemilosrdnim udarima vjetra i najvećim snježnim nanosima. Spašavanju se pristupilo iz dva različita smjera, a Nijemci su izvučeni u roku par minuta pomoću vitla na GSS-ovom automobilu, stoji u priopćenju.

Nisu bili ozlijeđeni niti pothlađeni, no povratak niz planinu zadao je nove probleme. Cesta je ispod sloja snijega bila zaleđena, a s puta se trebalo ukloniti i nekoliko srušenih jela koje su pale zbog nevremena.

Mladi par gospićkim spasiocima objasnio je kako su u Hrvatskoj već tri tjedna, na pustolovnom putovanju od Skandinavije do Indije. Planiraju još posjetiti Paklenicu, Vaganski vrh i Sveto Brdo.

VLM