HDZ i dalje najpopularniji, neki nemaju niti 0.2%

Mjesečno istraživanje agencije „Promocija plus“ o društvenim i političkim preferencijama CRO Demoskop, provedeno početkom listopada  pokazuje više zanimljivih detalja na hrvatskoj političkoj sceni.

Da su parlamentarni izbori ovih dana HDZ bi bio relativni pobjednik izbora. Na ljestvici političkih stranaka vrh pripada HDZ-u s izborom od 33,5 posto. Vodeća opozicijska stranka, SDP je u posljednjem mjesečnom istraživanju opet  zabilježila pad izborne podrške koja početkom listopada iznosi 22,1 posto (prema 23,1 posto iz rujna). Most je zadržao treće mjesto uz izbor od 7,8 posto, a slijedi Živi zid na četvrtom mjestu s izborom od 6,6 posto.

HSS je peti s izbornom podrškom od 2,9 posto, dok je Stranka rada i solidarnosti BM 365 na šestom mjestu s izbornom podrškom od 2,3 posto. Podršku iznad jedan posto bilježe tri stranke: Neovisni za Hrvatsku (2 posto), Pametno (1,5 posto), HNS i IDS (po 1,3 posto) te HSP AS (1,1 posto). Četiri su stranke s rezultatom manjim od 1 posto: Glas (0,9 posto), HSU (0,8 posto), Glas (0,9 posto), HDSSB (0,7 posto) i HSLS (0,4 posto).

Hrvatsku stranku prava (HSP) ne može se pronaći niti u skupini strančica s popularnošću manjom od 0,2 posto. Ovako katastrofalno stanje rejtinga pravaša poklapa se s dolaskom ličkog tajkuna Karla Starčevića na kormilo te nekada popularne državotvorne stranke.

CRO Demoskop/L. O.