Iz HDZ-a su u ponedjeljak predstavili rezultate istraživanja uoči izbora u Ličko-senjskoj županiji 10. ožujka, kojeg je za HDZ provela agencija Prizma, a koji pokazuju da će izlaznost na izbore biti 54 posto te da će za HDZ glasati 45,5 posto glasača.

Voditelj Odjela za analitiku i članstvo HDZ-a Robert Kopal izjavio je na konferenciji za novinare kako su se na iznošenje rezultata ovoga istraživanja u stranci odlučili “isključivo zato što je jučer iznesen rezultat koji značajno odstupa od onoga što je istina”, ističući kako tu nije riječ o statističkoj pogreški koja se uvažava.

Prema jučerašnjim rezultatima istraživanja agencije Promocija plus, listu HDZ-a bira 28,1 posto ispitanika, dok Milinovićevu listu podržava 24,2 posto anketiranih. Rezultate vrlo slične ovima dobila je i agencija 2×1 komunikacije.

Kopal ističe da se rezultati istraživanja uvelike razlikuju od rezultata koji su objavljeni sinoć zbog toga što HDZ-ovi analitičari, tvrdi, primjenjuju “dodatne prediktivne metode i uključuju razdiobu neodlučnih u anketama”.

Prema HDZ-ovim projekcijama, na izborima u Ličko-senjskoj županiji HDZ će dobiti 45,5 posto glasova, slijedi SDP s 15,7 posto, zatim Nezavisna lista Darka Milinovića 14,8 posto, HSP 9,2 posto, Živi zid 8,6 posto, dok će ostali zajedno ostvariti 6,4 posto.

Kako doznaje portal Lika online, HDZ je naručio više anketa, ali je objavljena upravo ona koja im najviše ide u prilog. Ono što je zanimljivo, da HDZ ovom anketom debelo podcjenjuje NL “Bura promjena” koja prema ovoj anketi osvaja 0 mandata.

L.O.