HDZ raspravljao o Gradskom proračunu za 2018. godinu

Radošević: „Proračun bi morao biti u interesu razvoja, a to je izostalo“!

Pod presjedanjem v.d. predsjednika Gradske organizacije HDZ-a Grada Gospića  Petra Radoševića u prostorijama KIC-a Gospić održana je danas šira rasprava na temu proračuna Grada za 2018. godinu na kojoj su nazočili članovi gradske organizacije, predstavnici mjesnih odbora i članovi Gradskog vijeća. Radošević je i u svojstvu predsjednika Gradskog vijeća govorio o samoj metodi kreiranja proračuna kojeg predlaže gradonačelnik i o problemima sa kojim se suočila gradska većina predvođena HDZ-om u vijeću prilikom pokušaja suradnje sa Starčevićem kako bi se pokušao donijeti kvalitetan proračun što je nažalost izostalo, a to je ujedno i dovelo do neizglasavanja proračuna te do privremenog financiranja Grada Gospića.

Pozvao gradonačelnika da dostavi prijedlog proračuna kako bi se mogli o njemu očitovati

Radošević je izrazio želju da se odnos s gradonačelnikom popravi kako bi se izbjegli mogući izbori. Prisjetio se prošle godine i objasnio kako nije bilo nacrta proračuna do 15. studenoga, kada ga je  gradonačelnik trebao predstaviti zakonski, ali  kao da je prespavao taj datum da bi ga tek predložio u drugoj polovici prosinca i da bi doslovno nestao iz grada do same sjednice Gradskog vijeća kada je više bilo nemoguće razgovarati o proračunu i njegovim izmjenama.

-Do danas gradska većina nije dobila konačni prijedlog proračuna tako da ni danas ne znamo kako će on u konačnosti izgledati, rekao je Radošević, te pozvao gradonačelnika da dostavi prijedlog proračuna kako bi vijećnici imali dovoljno vremena da o njemu raspravljaju. Nakon katastrofalno posloženog proračuna koji je bio predložen od strane gradonačelnika i nepostizanja dogovora oko ključnih pitanja preostalo nam je proračun proanalizirati i prijedlozima amandmana pokušati, a koliko je to u ovome trenutku moguće, popraviti i kao takav usvojiti, ukoliko se uopće prijedlog nađe na stolu gradskih vijećnika, istaknuo je Radošević.

O proračunu su govorili i gradski vijećnici Anela Pašalić, Jadranka Pejnović i drugi članovi iznoseći brojne nedostatke proračuna s obzirom na povećanje  financijskih sredstava u prihodovnoj strani od preko 5 milijuna  kuna proisteklih izmjenama poreznog zakona kojega je donijela Vlada RH, ističući kako se proračun zasigurno mogao i morao kvalitetnije napraviti. Gradonačelnik se nije bio udostojio ni razgovarati s gradskom većinom u vijeću, te se  tek sada sjetio na neki oblik javnog uvida kako bi zamazao oči javnosti  iz kojeg se i dalje se ne vidi ništa što pokazuje da proračun ima razvojne i poticajno značajne mjere u pogledu gospodarstva i poduzetništva.

Izostala suradnja sa Mjesnim odborima od strane gradonačelnika

Potpuno su izostavljeni Mjesni odbori prilikom planiranja proračuna što je sramotno i diskriminirajuće, a samo zato sto su na čelu njih članovi HDZ-a, bile su primjedbe pojedinih predstavnika odbora o čemu je govorio Vlado Uzelac iz MO Bužim i drugi. Istaknuto je kako nema nikakvih značajnih kapitalnih projekata u vidu izgradnje komunalne infrastrukture od kojih bi šira zajednica imala  određene koristi. Potpuno je zapostavljena poticano stambena izgradnja čime se pokazuje potpuna neosjetljivost prema mladim obiteljima. Ne vidi se nikakva značajnija suradnja sa ministarstvima, ni s Vladom RH po pojedinim zajedničkim  projektima koji bi se većim dijelom financirali sredstvima države tako da je sve ostalo na projektima započetim prošle HDZ-ove vlasti kao što su cesta Rakitovac, KIC Lički Osik, park-šuma Jasikovac, energetska obnova zgrada…

Gradonačelnik bez ikakve vizije razvoja

-Sve se svodi na populističke mjere što pokazuje da gradonačelnik nema vizije ukupnog razvoja grada, te da se neozbiljno odnosi prema najznačajnijem političkom  dokumentu. Posebno su zapostavljeni mladi što se očituje izbacivanjem programa pripreme za državnu maturu samo zato što je to bio program provođen od strane prošle HDZ-ove vlasti i ne možemo dopustiti takav odnos gradonačelnika prema mladima, istaknula je gradska vijećnica Pejnović koja je jasno naglasila da se onakav prijedlog proračuna kakav je bio predložen u prosincu od strane gradonačelnika nije mogao usvojiti jer je bio brzopleto i nekvalitetno sastavljen te  bez komunikacije s većinom u Gradskom vijeću.

-Poticaji u poljoprivredi su minorni, a s obzirom na novi zakon kojim će se gospodarenje poljoprivrednim zemljištem vratiti na gradove trebalo se razmišljati o nekim kvalitetnijim programima. Moglo se razmišljati i o pomoći gospodarstvenicima kroz subvencioniranje kamata kredita, ali nema ni takvih ideja. Ne vidi se ni daljnji razvoj poduzetničke zone, ni razmišljanje o izgradnji nove tako da je gospodarstvo potpuno zapostavljeno, istaknula je gradska vijećnica Anela Pašalić koja se posebice osvrnula i na socijalnu politiku grada i obrazovanje gdje se pokazala gradonačelnikova neosjetljivost prema domaćem stručnom kadru koji potpuno marginaliziran gradonačelnikovim ponašanjem i dovođenjem pojedinih struktura iz Zagreba.

Milinović:“ Nećemo dopustiti omalovažavanje HDZ-a i njegovih članova”!

Nazočnima se obratio i župan dr. Darko Milinović naglasivši kako nitko ne može negirati većinu u Gradskom vijeću i da se mora poštovati i postići politička kohabitacija.  Nikome se ne može dopusti da omalovažava Hrvatsku demokratsku zajednicu i njezine članove. HDZe je najjača politička stranka u Republici hrvatskoj i to će tako i ostati, naglasio je dr. Milinović.

L.O.