HEP, HŠ i Vodoprivreda “love u mutnom”

Na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća grada Otočca održanoj danas, usvojene su jednoglasno sve odluke sa dnevnog reda. Na aktualnom satu vijećnik Ivica Miletić (HDZ) postavio je pitanje vezano za rente koje kao prihod ulaze u gradski proračun, odnosno kako je kazao određena poduzeća egzistiraju na području grada Otočca i Ličko senjske županije i crpe veliki energetski potencijal od čeka ostvaruju veliki prihod. To se odnosi najprije na HEP Hrvatske šume, Vodoprivredu kao i na Ministarstvo poljoprivrede i turizma, koji ostvaruju velika sredstva i odlaze u njihovu centralu dok sredstva koja bi se trebala davati gradu Otočcu su jako mala. Ulaganja i renta koju ta poduzeća daju gradu Otočcu vrlo su mala i nedovoljna za demografsku obnovu Ličko senjske županije i grada Otočca. Ne investiranjem u proizvodnju koju je HEP najavljivao iz sredstava rente mala su, iako bi to trebao biti značajan prihod, i ti se prihodi ne mogu vrednovati prema demografskim podatcima već prema ekonomskoj snazi javnih poduzeća. Prihodi rente omogućili bi olakšice mladim obiteljima kako u plaćanju dječjeg vrtića ili nabavke školskih udžbenika ili njihovog prijevoza, kazao je Ivica Miletić.
Gradonačelnik Stjepan Kostelac je kazao da Grad Otočca od 2002. godine traži povećanje rente no bez uspjeha a ni raniji projekti HEP-a nisu realizirani, a to su pitanja o kojima odlučuju Sabor i Vlada a Grad o tome nema utjecaja. Kad je riječ o renti HEP-a, ona je u ovoj godini bila manja a u proračunu za iduću godinu planira se u iznosu od 3 milijuna kn, dok se od HŠ planira uprihodovati 500.000 kn, rekao je gradonačelnik Stjepan Kostelac.
Predsjednik GV Otočca Slaven Prpić izdvojio je podatak da je održano nekoliko sastanaka sa predstavnicima HEP-a i Hrvatskih voda vezano za poplave koje su bile ove jeseni, dok je gradonačelnik Kostelac dodao da je Povjerenstvo za nastale štete od poplava procijenilo da je taj iznos oko 3 milijuna kn.
Na Gradskom vijeću Otočca usvojene su i Odluke o izmjenama i dopunama programa javnih potreba grada a odnosila su se na smanjenja uslijed kašnjenja najavljenih natječaja, što je Grad predvidio za projekte i ulaganja u ovoj godini te se prenose u sljedeću godinu.
Jednoglasno je usvojen rebalans ovogodišnjeg proračuna koji je sa planiranih 39 milijuna smanjen za četvrtinu, odnosno za nešto više od 10 milijuna kn.
„ Kad je riječ o projektu izgradnje kuglane u Otočcu, treba reći da je taj projekt gotov, građevinska dozvola bit ce dobivena do nove godine i čeka se otvaranje natječaja iz Fondova za ruralne razvoje na sto bi se aplicirao taj projekt. Prošli tjedan sklopljen je ugovor sa Kuglačkim savezom Hrvatske i kuglana bi trebala biti objekt u funkciji kuglačkog Saveza Hrvatske, za prvenstvene i državne utakmice. Hrvatski kuglački savez pomogao bi u opremanju kuglane“, kazao je gradonačelnik Stjepan Kostelac.
Prihvaćena je i Odluka o javnim priznanjima Grada Otočca koja će biti uručena na svečanoj sjednici GV Otočca u povodu Dana Grada.
Dražen Prša