HGSS Stanica Gospić spasila dva života

0

U petak poslijepodnevnim satima gospićki spašavatelji zaprimili su poziv od osobe s područja Pazarišta koja je prijavila nestanak djevojčice. Djevojčica se igrajući igru preko mobilne aplikacije u jutarnjim satima udaljila iz mjesta boravišta jer je cilj igre pronaći „skriveno blago“ na određenim lokacijama. Kako je tražila „blago“ usput je izgubila mobitel.
Došla je i na teren gdje nije bilo signala za mobitel, a potom ga je i izgubila. Upravo zbog nemogućnosti lociranja djevojčice putem mobilnog uređaja i ne posjedovanja informacija o pravcu odlaska djevojčice potraga ekipe HGSS-a Stanice Gospić je bila otežana i zahtijevala je brzu reakciju. Na teren je izašao tim od 14 spašavatelja s pet vozila kako bi pokrili moguće pravce kretanja i u što kraćem vremenu pretražili šire područje. Na svu sreću u večernjim satima pronašli smo djevojčicu nekoliko kilometar od kuće neozlijeđenu. Iako je djevojčica putem aplikacije igrala rekreacijsku igru koja podrazumijeva aktivnost na otvorenom, vidimo da se i u ovakvim aktivnostima kriju opasnosti.

Nakon malo odmora za gospićke spašavatelje, jučer u 17.30 sati HGSS zaprima poziv od grupe planinara koji su planinarili na Južnom Velebitu, točnije Medačkom stazom prema Strugama i Vaganskom vrhu. Međutim, prilikom silaska ispod Medačkih vrata jedan od planinara zadobio je jaku vrtoglavicu i povraćanje što je izazvalo slabost i nemogućnost daljnjeg kretanja. U ovoj akciji olakotna okolnost bila je što su bili u telefonskom kontaktu i znali točnu lokaciju planinara. Deset spašavatelja odmah je krenulo u akciju spašavanja kako bi čim prije osobu spustili u podnožje. Iako je nakon nekog vremena planinar krenuo hodati dalje jer se osjećao malo bolje nakon kratkog hodanja stanje mu se opet pogoršalo te više nije mogao nastaviti. Nakon što su spašavatelji pregledali i stabilizirali unesrećenog u nosilima su ga transportirali do podnožja. Stanje s unesrećenim do kraja transporta bilo je stabilno. Unesrećenom i kolegama planinarima sugerirano je da obavezno ode na pregled u Opću bolnicu u Gospić, što su i učinili.

Oglas

Najveće „blago“ gospićke ekipe HGSS bila su dva spašena ljudska života, za to nema cijene.

L. O.