Prigodnom sjednicom održanom u dvorani Kulturno-informativnog centra Gospić obilježena je danas 30. obljetnica osnutka i uspješnog djelovanja Hrvatske gorske službe sopašavanja (HGSS)-stanice Gospić. Među brojnim čestitarima bili su svi predstavnici službi za žurna djelovanja, predstavnici HGSS-a, MUP-a RH i jedinica lokalne samouprave.

Pročelnik gospićke stanice HGSS-a Josip Brozičević tijekom obraćanja nazočnima nije krio ponos i zadovoljstvo što ova hrabra i ustrajna družina spašava ljudske živote u najtežim uvjetima, vremenskim i terenskim.

-Trenutno brojimo 31. člana koji su obučeni za djelovanja u najtežim, teško pristupačinim terenima. Prije 30 godina ovu je stanicu utemeljio pasionirani planinar i humanist Ante Vujnović iz Gospića. Kroz sve ove godine našeg djelovanja naše ekipe sudjelovale su u brojnim akcijama, kako na našem području, tako i diljem Hrvatske. Lani smo imali 32 potražne akcije, a ove godine do sada 20. Naša ekipama je tehnički opremljena za djelovanja na svim terenima i svim vremenskim uvjetima. Upravo su zato najveća financijska sredstva  potrebna za obnavljanje i servisiranje naše opreme, rekao je između ostaloga pročelnik Brozičević.

Među čestitarima u KIC-u su danas bili prvi čovjek HGSS-a Josip Granić, predstavnici Ličko-senjske županije, gradova i općina, prestavnici svih službi za žurna djelovanja koji zajedno s HGSS-om sudjeluju u ovim humanima zadaćama. Na stadionu Balinovac priređena je taktična vježba spašavanja i sinergije HGSS-a s helikopterskim timovima HRZ-a i MUP-a.

Za sutra je na gospićkom Trgu Stjepana Radića najavljena prezentacija vozila i opreme koje u svojim redovnim akcijama koristi HGSS. Obilježavanje 30. obljetnice osnutka gospićkog HGSS-a nastavit će se i u subotu. Pored njihovog  sjedništa u Kaniži otkrit će se u 11 sati spomen-ploča u čast njihovog prvog pročelnika i osnivača Ante Vujnovića, a nakon toga će biti prezentirana izložba s najboljim fotografijama koje ilustriraju rad HGSS-a, stanica Gospić.

Ukoliko se na razini države uvede naplata izlazaka na teren  ekipa HGSS-a od strane neozbiljnih i senzacijama sklonih izletnika vjerojatno će se znatno smanjiti broj onih koji se upuštaju u nepotrebne pogibeljne avanture. Čine to „u japankama“, potpuno nespremni, neopremljeni i needucirani za pothvate koji na koncu postaju nepotreban rizik. Pri njihovom spašavanju svaka stanica HGSS-a troši dragocjeno vrijeme, gorivo i resurse.

L.O. /M.S./N.M.