Krenuo autom na Velebit pa se smrznuo

Iako je 2018. godina tek počela  HGSS Stanica Gospić intervenirala je već dva puta. Prošloga je  tjedna  intervenirala na poziv Hitne medicinske pomoći u Devčić Dragi kod Karlobaga, gdje se jedna osoba prilikom šetnje uz more pokliznula  te prilikom pada slomila nogu. Brzom intervencijom spašavatelja osoba je zbrinuta i transportirana do vozila Hitne medicinske pomoći.

Dan nakon  toga spašavatelji opet zaprimaju poziv za pomoć i to sa područja Nacionalnog parka Sjeverni Velebit. Radilo se o potražnoj akciji spašavanja za osobom koja je napustila automobil koji je zaglavio u snijegu na putu prema Zavižanu te krenula pješice prema planinarskom domu Zavižan. Nakon nekoliko sati, kako se osoba nije pojavila u planinarskom domu niti se vratila do automobila, suputnici iz vozila pozivaju pomoć. Odmah po dojavi 13 spašavatelja s tri terenska vozila krenuli su u potražnu akciju spašavanja. U 20 sati prvi tim spašavatelja pronalazi osobu, ali nažalost mrtvu.  Vremenski uvjeti bilu su ekstremni, snijeg, magla, niska temperatura i jak vjetar, ali to nije ništa neobično za siječanj na Velebitu.

Nastavak ispod oglasa

-Mi kao spašavatelji četo puta apeliramo na sve koji borave u prirodi da se prethodno informiraju o svim bitnim činjenicama i pomno isplaniraju svoj boravak, uzimajući u obzir vremenske prilike, opremljenost, poznavanje terena i fizičku spremnost, kako bi smanjili rizik od neželjenih događaja. U suprotnom vjerojatnost od sretnog ishoda je znatno manja od onog drugog. Zapamtimo i ovo: „Priroda nas nikada ne vara, mi smo ti koji sebe zavaravamo“.   Jean – Jacques Rousseau, stoji u dopisu HGSS-a Stanice Gospić, hrabrih ljudi koji izlažu svoje živote opasnostima da bi spasili druge.

HGSS/L. O.