HGSS u jednom od najtežih spašavanja: Kroz snijeg i led Velebita do teško stradalog planinara

Prema planinaru koji je ozlijeđen u padu kod Vaganskog vrha, kreću se tri ekipe HGSS-a, dvije s morske strane, a treća s ličke strane. Kako kažu iz HGSS-a, ovo je jako ozbiljna situacija, a put im otežavaju odroni i stabla.

Ovo je sigurno jedno od težih, ako i ne najtežih spašavanja kojeg smo do sad imali, navodi 24sata. Tehnički i fizički, 27-28 ljudi je na terenu, rekao nam je Josip Brozičević iz HGSS-ove stanice Gospić i dodao da bi nešto prije ponoći prvi tim trebao doći do planinara koji je bio na najvišem vrhu Velebita i teško se ozlijedio u padu niz padinu od 150 metara.

Nastavak ispod oglasa

Brozičević naglašava kako snijeg i led otežavaju spašavanje, ali i dodaje da su s ozlijeđenim planinarom u kontaktu preko mobitela njegova dva prijatelja.

– Bitno je da se ne smrzne, a sad je već sigurno u fazi pothlađivanja – rekao je i dodao da je ovo ozbiljna situacija i da bi tek prema jutarnjim satima na red trebao doći zadnji transport prema bolnici, gdje bi mu trebali sanirati ozljede. Navodno se radi o prijelomu potkoljenice i zgloba.

Prema planinaru koji je ozlijeđen u padu kod Vaganskog vrha, kreću se tri ekipe HGSS-a, dvije s morske strane, a treća s ličke strane.

Kako navode, odroni i stabla priječe pristup pojedinim šumskim putevima.


L.O.