Podosta opskurni društveni i zabavni život  ruralnih područja južne Like bio je sinoć obogaćen zanimljivom  kulturnom etno-poslasticom. U Kulturno-informativnom centru Lovinac zajedničkim nastupom predstavila su se dva kulturno-umjetnička društva: HKUD-a „Vrilo“ Lovinac i HKUD-a Široka Kula.

Bio je ovo prvi javni nastup HKUD-a „Vrilo“  Lovinac u novom, pomlađenom sastavu od 20 sudionika. Oba društva veže vrlo slična, tragična sudbina jer su Lovinac i Široka Kula tijekom Domovinskog rata pretrpjeli gotovo 100 postotna razaranja i smrt više desetaka mještana, isključivo civila. U tim pogromima nestalo je i mnoštvo narodnih nošnji, instrumenata i predmeta  starih više od stotinu godina. Nestalo je puno toga, ali ne i lička duša.

Nastup dvaju kulturno-umjetničkih društava u prepunoj dvorani KIC-a Lovinac protekao je u zajedničkoj pjesmi publike i  izvođača, popraćen frenetičnim pljeskom okupljenog mnoštva. Program je bio obogaćen i šalama iz ličkog života, podsjetnik na ne tako davna vremena, bez struje Interneta, mobitela i TV-a.

L.O.