Foto: Radio Bihać/Ilustracija

U vrijeme proteklih blagdana utihnule su vijesti vezane uz migrante. To svakako ne znači da su se uspavali šverceri migranata. Bit će prije da se državni mediji sve više piklanjaju Marakeškoj konvenciji koja ne nalaže, nego li preporuča  pozitvom izvještavanju o migrantima.

Iako u Unsko-sanskom kantonu pretežno živi muslimansko domicilno stanovništvo, iako državni mediji BiH skrivaju negativne informacije vezane uz migrante, ipak u javnost svako malo procure brojne negativne informacije. Tako je u gradiću Polje pored Velike Kladuše održan prosvjedni skup na kojem mještani od vlasti traže da maknu migrante ili stanu na kraj njihovom bahatom ponašanju. U mikrofone mnogih medijskih kuća pročule su se informacije po kojima „migranti pokradoše sve što mogu odnijeti“.

-Kradu sve! Od veša, tehnike, posteljine i alata pa do hrane. Ne boje se nikoga. Ulaze nam u dvorišta po danu i kradu nam sve što vide dok ih mi gledamo. Ili neka ih naše vlasti drže pod kontrolom, ili će biti svašta, poruka je od jednog sudionika  ovoga prosvjeda.

Već smo pisali kako su mnogi migranti unatoč vjerskim zabranama otkrili „čari“ alkohola. Na novogodišnju noć petorica mlađih migranata iz Afganistana i  Iraka bauljali su pijani ulicama Bihaća, izazivali tuče i pravili nerede. Odvedeni su na „hlađenje“ u kantolani pritvor. Izgleda je alkohol krivac i za požar u zgradi džemata u V. Kladuši. Džemat je ekvivalent katoločkoj župi. Migranti su dobili na korištenje veliki objekt džemata od lokalnih vjerskih vlasti. Velika kuća je planula u četvrtak noću i unatoč brzoj vatrogasnoj intervenciji veća skupina migranata koji su ondje boravili dobili su novi privremeni smještaj.

Ovakvih primjera ima na desetke. Dok o crnoj kronici vezanoj uz migrante uglavnom šute vlasti BiH i Hrvatske, u Republici Srpskoj se ne libe istaknuti probleme vezane uz migrante. Web radija Banja Luka u više je navrata isticao kako njihove pogranične vlasti „ne žmire“ i ne daju migrantima ilegalne upade u Hrvatsku. Ističe se kako je 295 tražitelja azila jesenas iz Sarajeva  prebačeno u napuštene radničke barake kod Mostara. Događaju sei nove makinacije: dok s jedne strane od BiH traže azil, migranti za vrijeme čekanja manje ili više uspješno bježe preko Hrvatske u razvijenjije države EU. Neki od njih požalili su se novinarima koji rade za nevladine humanitarne agencije. Gdje ono „nevladine“ svakako treba staviti u znakone navoda. Kažu da im je hrvatska policija stroga. Protupitanje svakako treba glasiti:“Odakle znate da je  stroga kada se boravkom vodite kao tražitelj azila u izbjegličkom kampu u Mostaru“?

Nova i često korištena  ruta vodi dolinom Neretve prema Metkoviću i od tuda morskom obalom do Slovenije. Naravno, u Metkoviću i okolici migrante čekaju  šverceri. Znalci kažu da će se prvih dana proljeća dogoditi prava „eksplozija“ migranata koji će preko Hrvatske pokušati nastaviti put na zapad. Tada će svakako ožibjeti i lička ruta. Valjda će  se do tada znatno manje cenzurirati naši tzv. državni mediji.

RBL/L. O.