HNS najavio dvostruko više mandata

GOSPIĆ – Konferencija za novinare županijske organizacije HNS-a istaknula je neke teme za koje smatra da su suviše važne da ih se ne bi učestalo spomenulo. U uvodnim riječima predsjednik ŽO HNS-a Stipe Čačić ustvrdio je kako je jučerašnja presica HDZ-a „Pet minuta do podne“ imala gotovo istovjetan naslov kao konferencija HNS iz kolovoza ove godine. Govoreći o političkim potencijalima županijske organizacije HNS-a Ćaćić je kazao kako će rezultati na narednim lokalnim izborima zasigurno biti bolji nego li prethodni, kada je HNS ukupno osvojio 7 mandata u općinskim i gradskim vijećima i u Županijskoj skupštini.
-Obećali smo vrhu naše stranke: Ako HNS na lokalnim izborima 2013. godine ne udvostruči broj vijećnika u ovoj županiji i ako ne budemo imali barem jednog nositelja u izvršnoj vlasti, tada će ovo rukovodstvo podnijeti ostavku i neće više sudjelovati u političkom radu L-S županije, istaknuo je Čačić dodavši kako HNS-ov koalicijski partner neće biti HSLS, HSP „dr. Ante Starčević“ i HDZ, dok su svi drugi dijalozi otvoreni, posebice sa strankama „Kukuriku“ koalicije. Govoreći o gospodarskim temama Čačić se osvrnuo na spekulacije vezane uz NP Plitvička jezera i, kako je rekao, netočne informacije vezane uz tu ustanovu.
-Mi smo kao stranka podržali imenovanje ravnateljice dr. Lidije Bertović, a posebice njezine izjave po kojima bi se proizvodi ličkih poljoprivrednika trebali otkupljivati i nuditi gostima. Održao sam u tu svrhu sastanak s ravnateljicom, ali ne kao predstavnik HNS-a, nego vijećnik Županijske skupštine, što je dr. Bertović pozdravila. Ujedno sam i član Savjeta za unaprjeđenje zadrugarstva, jedini iz ove županije. Cilj nam je bio da sve zadruge, svi poljoprivrednici s ličkih prostora mogu prodavati svoje proizvode NP Plitvička jezera. Na taj bismo način ojačali domaće gospodarstvo i to nam je bila jedina nakana sastanka u Plitvičkim jezerima, rekao je Čačić, na kojega se nadovezao saborski zastupnik HNS-a, Šibenčanin Petar Baranović koji u ovakvim nastojanjima vidi prokušani način sprječavanja uvoza loših proizvoda i zaštitu domaćih proizvođača. Tijekom svojeg izlaganja Stipe Čačić je istaknuo kako se HNS protivi negativnim konotacijama oko Veleučilišta „Nikola Tesla.
– Želimo da se s tim prestane jer se nanosi šteta toj ustanovi, zaposlenicima i studentima. To je veleučilište mukotrpno stvarano da bi doseglo današnji rejting i nepošteno je povlačiti ga u medijima. HNS stoga poziva ministra Jovanovića da u duhu zakona riješi ovaj problem koji svima nama čini štetu. Ne treba se raditi slučaj oko ove ustanove, niti je HNS-u važno o kojim se strankama radi. Nikome nije u interesu da izgubimo tu visokoškolsku ustanovu, kazao je Čačić. Na novinarsko pitanje znači li to da podržava Branislava Šutića kojemu je Upravno vijeće Odlukom dalo otkaz i razriješilo da dužnosti dekana, Čačić je ponovio kako se pravna država mora poštovati i sve provoditi prema zakonima. Čačić je na koncu uputio pitanje Gradu Gospiću tražeći odgovor zašto Grad nije reagirao na upit Hrvatskih voda koje su 24. svibnja 2012. zatražile izmjene prostornog plana na lokaciji Velike Plane, a vezano uz izgradnju hidro-akomulacije ne bi li se spriječile redovne poplave tog područja. – Vrijednost investicije je 12.6 milijuna kuna, a do danas na ovaj zahtjev nema odgovora, tvrdi S. Čačić.
Petar Baranović je na konferenciji govorio o potencijalima Like koji su neiskorišteni, a kao primjer skrbi o domaćem gospodarstvu naveo je slučaj Šibenika gdje mnoga hotelska naselja uglavnom otkupljuju domaći proizvod. Govoreći o ambicijama HNS-a Baranović smatra da HNS ima kvalitetne ljude i programe koji obećavaju napredak koji bi se uz malo volje i znanja lako mogao ostvariti.
-Stav HNS-a je da se NP Plitvička jezera uključi u otkup i distribuciju proizvoda sa ovih prostora. Na taj bi se način poboljšao standard građana, a park bi gostima nudi vrhunske delicije. Teško je pronaći racionalno objašnjenje za dosadašnju praksu koja je radila upravo suprotno. Naš je generalni stav da Hrvatska mora zaštiti svoje proizvođače i tu je naš stav vrlo decidiran, istaknuo je Baranović.

L. O.

Nastavak ispod oglasa