Foto: SenjskaBura.hr
Foto: SenjskaBura.hr
Foto: SenjskaBura.hr

Da sustav vrijednosti sve više opada u svim aspektima društva i da je postalo normalno da nitko nikoga i ništa ne poštuje, iz dana u dan oslikava se na našoj dnevno političkoj sceni. Primjer tomu je i svojevrsno napumpavanje dolazaka političara, ovaj put bez pozivnice županijske, gradske ili općinske vlasti na aktualna, nazovimo to, gospodarska zbivanja.
A da je to tako, najbolje se moglo vidjeti u četvrtak prilikom posjete, ni manje ni više nego li, zamislite, zamjenika ministra gospodarstva Alena Leverića županiji Ličko senjskoj, odnosno gradu Senju i Bjelopolju. Posjet zamjenika ministra Leverića, kako je bilo i najavljeno, trebao je biti radni posjet na kojem bi se trebali sagledati gospodarski aspekti koji su vezani za Ličko senjsku županiju. No, kako je posjeta zamjenika ministra Leverića na kraju završila i što se njom ustvari postiglo?!
Vladini resursi u promoviranju lokalnog HNS-a, kratko bi se moglo opisati jučerašnje događanje. Bila je to svojevrsna politička promocija, naslikavanje i španciranje HNS-ovih političara, što nedvojbeno govori da je ova posjeta zamjeniku ministra, odnosno aktualnoj Vladi poslužila u promidžbene svrhe ili, kako se to kaže, za političku promociju i predizbornu kampanju. Jer, kako kažu, neki od pomalo zaboravljenih HNS-ovih političara, ali i oni aktivni, bili su glavni akteri „gospodarskih“ zbivanja u Senju i Bjelopolju. Ako ih aktualna gradska i općinska vlast u Senju i Plitvičkim jezerima, odnosno Županija nije pozvala na ovo okupljanje, a nije, opravdano se postavlja pitanje što su HNS-ovi političari radili i čime su se zabavljali prilikom obilaska Senja i Bjelopolja. Jasno je da jedan, pa makar on bio i zamjenik ministra, ne bi smio gospodarske posjete županiji koristiti za političko promoviranje stranke kojoj pripada i gospodarski posjet županiji podrediti političkom okupljanju stranački opredijeljenih pojedinaca. Je li HNS-ove dužnosnike na gospodarsko okupljanje u Senju i Bjelopolju pozvao sam ministar ili netko iz Ureda predsjednika, nije nam poznato, ali zasigurno da je ovo još jedna u nizu potvrda kako se i na koji način Vlada brine o Ličko senjskoj županiji i kako, umjesto gospodarskog osnaživanja, svoj interes uvijek iskazuje uoči nekih predizbornih aktivnosti.
Većina bi aktualnih političara iz Vlade koji obilaze Hrvatsku kad je riječ o pitanjima vezanim za gospodarstvo, trebala uvijek naglašavati svoju svrhu službenih posjeta i odvajati politiku od poslova za koje su imenovani. Opravdano se mnogi, stoga, pitaju što se u stvari jučer događalo, je li bilo riječi o političkoj promociji i predizbornom okupljanju lokalnih HNS-ovaca ili je bila riječ o otvorenom početku predizborne kampanje?!
Jer, na kraju krajeva, u najmanju ruku neprimjereno je u jednom demokratskom sustavu da se Vladini resursi, pa makar tu bila riječ i o zamjeniku ministra gospodarstva, koriste za promociju određene stranke.

Dražen Prša